Se răzbuna pe copii pentru problemele din cuplu. Agresorul, deşi fără cazier, trimis direct la închisoare

luni, 15 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Se răzbuna pe copii pentru problemele din cuplu. Agresorul, deşi fără cazier, trimis direct la închisoare

Un copil de doar patru ani a fost transformat în sac de box de concubinul mamei sale. Bătăile repetate primite de copil au atras în cele din urmă atenţia, iar bărbatul a fost trimis în judecată pentru violenţă în familie. De obicei, judecătorii acordă în astfel de cazuri pedepse uşoare, mai ales dacă agresorul nu are antecedente penale. De această dată însă, ei au decis direct aplicarea unei pedepse cu executarea în regim de detenţie.

 

Aflată în divorţ de soţul său, I.C. a plecat împreună cu cei doi copii, de 4 şi 5 ani, începând în septembrie 2022 o altă relaţie, cu un bărbat din Andrieşeni. Aceasta s-a terminat la sfârşitul lui martie anul trecut, când femeia a plecat din nou, în alt sat al comunei, la noul iubit. Şi-a transferat şi copiii la grădiniţa din sat. În chiar prima zi de grădiniţă a celor doi copii, respectiv pe 3 mai anul trecut, îngrijitoarea a observat pe obrazul drept al băiatului mai mic o rană în formă de semilună, iar pe obrazul stâng, o vânătaie. Întrebat de educatoare cu privire la provenienţa rănilor, copilul a spus că fusese muşcat de „tatăl” său, cuvânt pe care îl folosea cu referire la noul concubin al mamei sale. Spusele copilului au fost confirmate şi de fratele mai mare.

Cinci zile mai târziu, I.C. şi-a lăsat copiii în grija concubinului, plecând în sat la o prietenă, pentru a bea o cafea. S-a întors după vreo oră. Şi-a găsit copiii în curte, dar cel mic plângea. Din nou, acesta a spus că fusese bătut de „tatăl” său. Şi băiatul mai mare a spus acelaşi lucru. Concubinul a negat orice violenţă. Când şi-a culcat copiii, I.C. a oservat o umflătură în zona nasului copilului mai mic. Şi-a luat iar la întrebări concubinul, dar în faţa reacţiei iritate a acestuia nu a mai insistat. A întrebat a doua zi, la grădiniţă, dacă nu cumva copiii săi se bătuseră cu alţii, dar nu avusese loc niciun astfel de incident.

Ziua de 10 mai a început prost pentru I.C. Se certase cu concubinul său, iar acesta îi ceruse să plece, cu tot cu copii, înjurând-o şi jignind-o. După-amiază, când şi-a adus copiii de la grădiniţă, I.C. i-a lăsat iar cu concubinul şi a plecat la o cafea la prietena sa, cu care dorea să discute problemele din relaţia sa. Cât timp a stat la aceasta, a primit mai multe mesaje de la concubin, care îi cerea să vină acasă să-şi ia bagajele şi copiii şi să plece. Din nou, când s-a întors, copiii i s-au plâns că fuseseră bătuţi de „tată”, iar dimineaţă pe obraji le apăruseră vânătăi noi. Duminică, pe 14 mai, I.C. a mers cu copiii la biserică. După-amiază, i-a lăsat iar cu concubinul. La întoarcere, băiatul cel mic i s-a plâns că îl doare capul, pentru că „tatăl” îl lovise cu pumnii. Peste noapte, a avut stări de vomă, care au persistat şi a doua zi. În cele din urmă, mama a mers cu copilul la dispensarul din comună, unde i s-a eliberat o trimitere către Spitalul pentru Copii, unde a ajuns cu ambulanţa. Copilului i s-a făcut un examen tomograf, punându-i-se diagnosticul de hematom cranian frontoparietal drept.

Concluziile medicilor şi fotografiile făcute de mamă vânătăilor suferite de copiii săi au reprezentat punctul de plecare al anchetei care l-a vizat pe Alin Berbece. Declaraţiile educatoarei şi ale bunicii paterne au completat tabloul unui caz de abuz fizic şi psihic. Dosarul a fost înaintat în iunie anul trecut Judecătoriei. Copiii au fost scoşi din familie şi s-a dispus plasamentul la bunica paternă. În faza de urmărire penală şi de judecată, Berbece şi-a recunoscut faptele, judecătorii ajungând la concluzia că acesta se răzbuna pe copii pentru problemele din relaţia cu I.C. „Chiar dacă inculpatul se află la primul conflict cu legea penală, faptele sale denotă o cruzime deosebită, o lipsă de empatie faţă de un copil de doar 4 ani. Nici consumul de alcool nu poate justifica în mod rezonabil săvârşirea acestor fapte, nici certurile cu concubina. Singura circumstanţă atenuantă este reprezentată de atitudinea procesuală, inculpatul a recunoscut şi a regretat fapta, s-a prezentat la termenul de judecată”, au reţinut judecătorii.

Procurorii au cerut aplicarea pedepsei maxime în condiţiile recunoaşterii faptei, respectiv 4 ani şi 2 luni de închisoare. Magistraţii Judecătoriei au apreciat totuşi că această pedeapsă ar fi prea severă, având în vedere că loviturile aplicate de bărbat copiilor nu fuseseră totuşi de o gravitate extremă. Judecătorii au optat pentru o pedeapsă de 2 ani şi jumătate de închisoare, respingând însă posibilitatea suspendării executării. „O eventuală suspendare sub supraveghere a executării pedepsei ar putea transmite un mesaj confuz inculpatului şi chiar în societate, în sensul că astfel de fapte, de lovire repetată a unui copil de 4 ani, ar putea fi tolerate. Or, scopul pedepsei este tocmai educarea inculpatului şi asigurarea prevenirii săvârşirii de noi fapte similare, iar singura cale adecvată este, în opinia instanţei, executarea efectivă a pedepsei”, au justificat magistraţii. Berbece a fost obligat şi la plata a 10.000 lei ca daune morale către copilul cel mic, în beneficiul bunicii paterne. Sentinţa Judecătoriei nu este definitivă, ea putând fi contestată. 

Comentarii