Semantic Scholar

joi, 18 octombrie 2018, 01:50
1 MIN
 Semantic Scholar

Prin torentul de poveşti ţesute în mass-media cu privire la viaţa publică locală şi naţională, s-a strecurat ca un accident vestea că Paul Allen, unul dintre fondatorii Microsoft, a plecat dintre cei vii. În traducere românească, vestea a sunat cam aşa: „Miliardarul Paul Allen, fondator în 1975 împreună cu Bill Gates al gigantului american din domeniul informaticii Microsoft, a murit luni (15 octombrie 2018 – n.r.) la vârsta de 65 de ani ca urmare a unui cancer, au anunţat familia şi compania sa Vulcan într-un comunicat“. Vă invit să ignorăm slăbiciunile ortografice şi traductologice ale ştirii şi să ne oprim asupra unui detaliu neprecizat în text.

Paul Allen face parte din galeria nobilă a magnaţilor care au înţeles că, în epoca digitală, izvoarele de răspândire a celor mai bune cunoştinţe pe care noi, oamenii, le avem despre lume vor deveni, precum apa din deşert, din ce în ce mai greu de descoperit şi de valorificat. Într-o lume cu repere din ce în ce mai fluide, abilitatea de a identifica uşor şi de a explora sursele online care oferă cunoştinţe de încredere va deveni un produs online din ce în ce mai căutat de oamenii educaţi. Din astfel de premise se vor fi născut, probabil, Allen Institute for Artificial Intelligence şi portalul Semantic Scholar. Ediţia în limba engleză a enciclopediei Wikipedia şi pagina de internet a Institutului (allenai.org) pot furniza suficiente amănunte despre generozitatea impresionantă a fondatorului. În ceea ce priveşte textul de faţă, e suficient să notăm că Paul Allen a donat 500 de milioane de dolari pentru înfiinţarea unui alt proiect de impact, Allen Institute for Brain Science, destinat cercetărilor de ultimă generaţie în domenii de frontieră precum neurologia şi biologia celulară. De altfel, complexul de organizaţii grupate sub denumirea Allen Institute se mândreşte cu faptul că activitatea filantropică a fondatorului a depăşit, de-a lungul timpului, pragul de două miliarde de dolari.

Adăugând că n-ar fi o idee rea dacă o editură românească ar traduce şi ar populariza volumul de memorialistică Idea Man, publicat de Paul Allen în 2011, mă încumet, în cele ce urmează, să scriu câteva rânduri despre o bază de date remarcabilă, clădită graţie unei viziuni de tip iluminist.

Circulă, printre oamenii educaţi, credinţa că umanitatea a păşit în apusul Iluminismului. Ideologia din miezul căreia au crescut şi s-au dezvoltat unele din cele mai strălucitoare realizări ştiinţifice ale ultimelor două veacuri pare că trece în umbra trecutului, spre a lăsa astăzi loc unui ciclu de revenire la ignoranţă, superstiţii şi tiranie. Pe de altă parte, un alt curent, reprezentat de savanţi precum Steven Pinker, ne asigură că abia acum ne bucurăm realmente de binefacerile Iluminismului. De altfel, în cea mai recentă lucrare, publicată la începutul acestui an, cunoscutul profesor de psihologie de la Universitatea Harvard, argumentează că valorile nobile ale umanismului iluminist sunt, în prezent, înscrise în ţesătura vie a realităţii. În siajul acestei dezbateri referitoare la slăbiciunile şi virtuţile umanităţii, minţile ascuţite şi conturile generoase ale pionierilor lumii electronice construiesc, precum biblicul Noe, corăbii de tezaurizare a cunoştinţelor de folos pentru generaţia următoare. Un astfel de proiect este Semantic Scholar.

Acum vreo doi ani, când am descoperit acest portal de explorare a contribuţiilor ştiinţifice publicate în revistele cu reputaţie internaţională, am crezut că am dat peste o comoară ilicită a piraţilor electronici. În plină expansiune a comerţului cu baze de date academice, existenţa unui loc virtual cu articole de ultimă oră care puteau fi citite şi descărcate în regim gratuit părea pur şi simplu neverosimilă. În plus, motorul de căutare graţie căruia se navighează prin această bibliotecă cu peste 40 de milioane de articole ştiinţifice prezenta câteva „ciudăţenii“ demne de menţionat: simplitate, accesibilitate, pertinenţă. De pildă, ierarhizarea rezultatelor de căutare în acord cu criteriul relevanţei este însoţită de un scor de influenţă întemeiat pe prestigiu, ceea ce înseamnă că utilizatorul îşi poate face o idee clară despre impactul unui anumit articol şi despre viteza de diseminare a respectivei cercetări. Să adăugăm şi faptul că domeniile de referinţă reprezentate în baza de date sunt informatica şi medicina, iar această completare ne îngăduie să presupunem că inteligenţa omenească din spatele inteligenţei artificiale care guvernează motorul de căutare denumit Semantic Scholar a procedat cu acurateţe chirurgicală în înregistrarea studiilor inovatoare pentru dezvoltarea anumitor domenii de lucru ştiinţific. În rezumat, maşinăria funcţionează ireproşabil, eficient, intuitiv şi e la un click distanţă: www.semanticscholar.org. Îi invit pe toţi cei interesaţi să o consulte cu folos.

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii