Seminar pentru cinstirea eroilor catolici morţi în război şi a Fericitului Anton Durcovici

luni, 26 noiembrie 2018, 02:50
1 MIN
 Seminar pentru cinstirea eroilor catolici morţi în război şi a Fericitului Anton Durcovici

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi lansează o invitaţie la un simpozion naţional intitulat „Catolicii din România şi Marea Unire“, eveniment organizat prin Departamentul de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici“, dar şi facultatea de profil din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi Seminarul „Sfântul Iosif“.

Seminarul are ca scop declarat marcarea Centenarului întregirii ţării, în acelaşi timp având ca obiectiv şi sărbătorirea episcopului martir Anton Durcovici, stins din viaţă în 10 decembrie 1951 în închisoarea din Sighetu Marmaţiei.

Acesta a fost ridicat la rangul sfinţilor cu acceptul papalităţii în anul 2014. Eveniment desfăşurat luni, 10 decembrie, va avea loc de la ora 16.00 în Aula „Fericitul Anton Durcovici“ din catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină“ din Iaşi.

„Simpozionul doreşte să readucă în atenţia tuturor apariţiile Fecioarei Maria de la Lourdes (1858), de la care anul acesta se împlinesc 160 de ani. Manifestarea intenţionează să prezinte publicului larg aportul catolicilor în procesul întregirii neamului, la ceas de Centenar. La ora 18.00, în catedrală, Preasfinţitul Petru Gherghel va prezida sfânta Liturghie în sărbătoarea Fericitului Anton Durcovici“, au precizat reprezentanţii episcopiei.

În cadrul acestui simpozion vor avea loc mai multe prelegeri legate de tema principală în cadrul unor mese rotunde, fiind prezentată viaţa Fericitului Anton Durcovici, o serie de cărţi despre monumentele eroilor catolici din Dieceza de Iaşi şi a eroilor care au murit în Primul Război Mondial, cât şi un film documentar despre Fericitul Anton Durcovici.

Comentarii