Senatul a amânat restrângerea acţiunilor iniţiate de ONG-uri

vineri, 24 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Senatul a amânat restrângerea acţiunilor iniţiate de ONG-uri

Proiectul de lege care a ridicat mari semne de întrebare privind restricţiile impuse s-ar vrea o reglementare a modalităţii de contestare a licitaţiilor. Singurul senator ieşean care a susţinut propunerea legislativă spune că nu e cel mai fericit caz ca aceste reguli să înceapă cu asociaţiile şi fundaţiile. El şi-a retras semnătura de pe proiectul de lege

 

O propunere controversată de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii este aspru contestată de societatea civilă. Autorii setului de propuneri susţin că, prin aceste modificări, urmăresc „responsabilizarea organizaţiilor non-guvernamentale pentru acţiunile introduse în justiţie şi limitarea, pe viitor, a numărului acţiunilor cu rea-credinţă”.

„Un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acţiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ. Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esenţiale unei societăţi moderne şi dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum şi celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, susţin autorii propunerii legislative, senatorii liberali Daniel Fenechiu şi Cristian Niculescu-Ţâgârlaş.

Principala restricţie impusă este depunerea unei garanţii de un procent din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 50 de mii de lei, în cazul contestării ei în instanţă. În plus, o asociaţie/ fundaţie se poate adresa instanţei doar dacă proiectul contestat a fost iniţiat după înfiinţarea ei, iar organizaţia să aibă măcar doi ani vechime. Mai mult, dacă asociaţia pierde procesul, atunci poate fi dizolvată, iar cei din consiliul director răspund cu averile lor fără limită.

Proiectul de lege este semnat de mai mulţi senatori de la PNL şi PSD. Printre ei, un singur ieşean, liberalul Liviu Brătescu. Acesta ne-a spus că proiectul a fost întors la Comisia juridică însoţit de mai multe observaţii şi că săptămâna viitoarea va reveni în plenul Senatului. Dacă, iniţial, fostul secretar de stat de la Ministerul Culturii a vrut să aştepte să vadă modificările, el s-a răzgândit şi a anunţat joi că îşi retrage sprijinul pentru acest proiect legislativ. „Argumentele care mi-au fost prezentate şi care au stat la baza înaintării unei asemenea iniţiative pălesc în faţa dreptului fundamental al ONG-urilor de a se constitui într-un instrument de cenzurare a abuzurilor dintr-o societate”, şi-a motivat senatorul ieşean decizia.

Liviu Brătescu a dat pe de altă parte exemplul contestaţiilor aproape nelipsite de la orice procedură de licitaţie. „O procedură foarte păguboasă care nu e reglementată foarte precis”, a descris el ce se întâmplă la competiţiile pentru atribuirea unor contracte de proiectare şi/sau de lucrări. Nu e cazul cel mai fericit că această reglementare s-ar duce acum numai pe organizaţii neguvernamentale, a admis senatorul. „Dar ideea că oricine poate să depună o contestaţie fără să aibă nicio responsabilitate, întârziind procesul de intervenţie publică – de restaurare a unei clădiri de patrimoniu sau de construire a unei autostrăzi – cred că trebuie să ne asumăm la un moment dat şi să o reglementăm într-un fel sau altul”, a subliniat el. 

Comentarii