Sentinţa finală: şoferul care a ucis o bătrână pe trecerea de pietoni, condamnat cu suspendare. Daunele ar trebui să le plătească falimentara City Insurance

joi, 08 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Sentinţa finală: şoferul care a ucis o bătrână pe trecerea de pietoni, condamnat cu suspendare. Daunele ar trebui să le plătească falimentara City Insurance

Şoferul care a trecut cu o autobasculantă peste o bătrână chiar pe trecerea de pietoni va rămâne liber. Curtea de Apel s-a pronunţat marţi definitiv în cazul accidentului provocat de Constantin Diaconu în urmă cu cinci ani. Nici procurorii şi nici inculpatul nu au atacat prima sentinţă, dezbaterile vizând doar cuantumul despăgubirilor ce urmează a fi plătite.

Accidentul provocat de Diaconu s-a petrecut pe strada Sarmisegetuza, în condiţii ideale de trafic. Şofer profesionist, Diaconu oprise în faţa unei treceri de pietoni, traversată de trei persoane, dinspre stânga spre dreapta. În acelaşi timp, din partea dreaptă, a intrat pe zebră şi M.T. Şoferul nu a mai aşteptat-o să treacă, ci a pornit autobasculanta, lovind-o pe M.T., împingând-o şi aruncând-o în faţa roţilor. Înainte ca şoferul să oprească, autobasculanta a trecut cu două punţi peste bătrână, ucigând-o. Ulterior, şoferul a declarat că nu o văzuse pe femeie, aceasta aflându-se într-un unghi mort, aproape de botul maşinii. Raportul de expertiză a arătat însă că Diaconu ar fi trebuit să o vadă, distanţa femeii faţă de autobasculantă fiind suficient de mare. Cel mai probabil, şoferul nu se asigurase suplimentar înainte de a demara.

Magistraţii Judecătoriei l-au condamnat pe Diaconu la 2 ani şi 3 luni de închisoare pentru ucidere din culpă, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Ei au luat în calcul în favoarea şoferului lipsa antecedentelor penale şi a abaterilor de la legislaţia rutieră, recunoaşterea faptei, ca şi vârsta de doar 30 de ani. Magistraţii au stabilit în sarcina asigurătorului plata a 14.710 lei ca daune materiale şi a 1,68 milioane lei daune morale către rudele victimei. Suma a fost redusă la jumătate de Curtea de Apel. Plata efectivă va întârzia însă oricum, întrucât societatea de asigurare este City Insurance SA, aflată în lichidare judiciară. 

Comentarii