Septembrie impune 2022 pe podiumul celor mai buni ani ai Aeroportului

marți, 04 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Septembrie impune 2022 pe podiumul celor mai buni ani ai Aeroportului

Traficul de pasageri estimat pentru luna trecută a fost de 140 de mii de călători.

Cu 140 de mii de pasageri înregistrați în septembrie, Aeroportul Iași continuă seria recordurilor: a fost cea mai aglomerată lună septembrie din istoria aerogării ieșene. Până acum, recordul a aparținut aceleiași luni de toamnă din 2018, cu aproape 133 de mii de călători îmbarcați și sosiți.

Pe de altă parte, de la începutul anului, 1,19 milioane de oameni au trecut prin porțile Aeroportului Internațional Iași, număr care plasează de pe acum anul 2022 în Top 3 al anilor cu cele mai mari fluxuri de călători. Trendul a fost crescător până la pandemie: 1,14 milioane de pasageri în 2017, 1,25 de milioane în 2018 și 1,31 de milioane de călători în 2019.

Recordul absolut rămâne luna august a acestui an, cu 181 de mii de pasageri. Scăderea care a urmat în luna septembrie a avut trei cauze. Prima dintre ele este sfârșitul sezonului estival. Celelalte două sunt inedite: retragerea ultimelor curse dintre cele pe care Wizz Air le transferase de la Chișinău la Iași după invadarea Ucrainei de către ruși și dispariția zborurilor Blue Air.

Amintim că Republica Moldova a decis închiderea spațiului aerian la sfârșitul lunii februarie, ca măsură de precauție față de războiul din Ucraina. La fel ca alte companii, Wizz Air a mutat atunci cursele de la Chișinău la Iași.

CITESTE SI: Terminalul 4 al Aeroportului, gata în septembrie anul viitor

După redeschiderea Aeroportului Chișinău, compania low-cost a relocat zborurile la destinația/ punctul de plecare inițial, ultimele dintre acestea odată cu sfârșitul lunii august. La Iași, reprezentanții Wizz au promis extinderea bazei și revenirea unor destinații precum Basel și Memmingen. 

Cât privește Blue Air, compania low-cost românească a suspendat toate zborurile la începutul lunii septembrie, după ce statul român i-a blocat conturile pentru neplata unor obligații. 

Comentarii