Şi-a agravat singur situaţia în instanţă, prin ce a declarat despre alcool, după ce a fost prins beat la volan

sâmbătă, 30 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Şi-a agravat singur situaţia în instanţă, prin ce a declarat despre alcool, după ce a fost prins beat la volan

Un ieşean a luat-o de dimineaţă cu ţuica de prune, sfârşind cu maşina înfiptă într-un cap de pod. Judecătorii au remarcat atitudinea şoferului, care nu găsea nimic nefiresc în a se urca la volan după ce băuse. Au optat totuşi pentru o pedeapsă cu suspendarea executării.

Incidentul s-a petrecut în după-amiaza zilei de 28 august 2020, în apropierea primăriei Todireşti. Încă de la ora 7.30, Ion Covaliu băuse o bere şi 150 ml de ţuică de prune. În jurul orei 15 mai băuse 100 ml de ţuică. Ulterior, se urcase la volanul unei autoutilitare Mercedes aparţinând angajatorului său. Într-o curbă la stânga, pierduse controlul volanului şi intrase în coliziune cu un cap de pod aflat pe sensul său de mers. Nu fusese rănit, accidentul soldându-se doar cu pagube materiale. Poliţiştii veniţi la faţa locului au constatat că şoferul mirosea a alcool, vorbea incoerent şi prezenta tulburări de echilibru şi imprecizie în mişcări, aşa că l-au condus la Spitalul Municipal Paşcani pentru recoltarea probelor de sânge. Analizele au stabilit o alcoolemie de 1,96‰ în sânge.

Covaliu a fost trimis în judecată în faţa Judecătoriei Paşcani pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, riscând o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare. „Instanţa reţine că se afla la volanul unei autoutilitare aparţinând angajatorului său şi că a consumat alcool şi în dimineaţa acelei zile. Totodată, instanţa are în vedere alcoolemia foarte ridicată a inculpatului şi faptul că acesta se afla într-o stare avansată de ebrietate. Instanţa observă uşurinţa cu care inculpatul a săvârşit infracţiunea, acesta a consumat alcool apoi a condus autoturismul, neavând practic nici o urgenţă şi nici un motiv care să justifice în vreun fel încălcarea normelor sociale”, au remarcat magistraţii.

Covaliu şi-a recunoscut fapta, ceea ce a dus la reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Lipsa antecedentelor penale şi faptul că şoferul era integrat social i-au făcut pe judecători să îi mai acorde o şansă. Covaliu a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pe durata termenului de încercare, lui Covaliu i-a fost interzis dreptul de a conduce. Sentinţa Judecătoriei Paşcani a fost contestată de şofer, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii