Şi-a parcat maşina pe pista de biciclete şi a încercat la două instanţe să scape de amendă

marți, 23 noiembrie 2021, 02:49
2 MIN
 Şi-a parcat maşina pe pista de biciclete şi a încercat la două instanţe să scape de amendă

Un ieşean a confundat pista de biciclete cu parcarea. Faptul i-a adus o amendă de 870 de lei, dar şi suspendarea dreptului de a conduce pe o durată de 30 de zile. Vasile T. s-a considerat nedreptăţit, adresându-se Judecătoriei pentru anularea amenzii.

Fapta s-a petrecut în dimineaţa zilei de 16 iunie a anului trecut, când Vasile T. şi-a oprit autoutilitara Ford Transit pe pista pentru biciclete din faţa Tribunalului.

În zonă se afla un poliţist rutier, care i-a solicitat să se pună în mişcare cu autovehicului. Refuzul şoferului de a se conforma i-a atras sancţiunea, la rubrica „Alte menţiuni” a procesului-verbal, Vasile T. consemnând „Nu este adevărat cu cele menţionate”.

Plângerea şoferului împotriva procesului-verbal a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei la începutul acestui an. În contestaţia sa, Vasile T. susţinea că procesul-verbal este nul, întrucât nu ar cuprinde data şi locul unde a fost întocmit, afirmaţie respinsă de judecători ca fiind complet neîntemeiată.

Faptul că procesul-verbal fusese întocmit ulterior constatării faptei nu reprezenta nici el un motiv de nulitate. De altfel, în faţa instanţei, şoferul a precizat că în zonă nu a găsit locuri de parcare libere, declaraţie considerată de judecători ca o recunoaştere implicită a faptei. Ca urmare, magistraţii au decis respingerea contestaţiei.

Apelul declarat de Vasile T. a fost judecat de Tribunal. Aici, şoferul a susţinut că i-a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie, magistraţii Judecătoriei cerându-i să demonstreze că faptele consemnate în procesul-verbal sunt nereale, în loc să-l oblige pe poliţist să demonstreze adevărul celor scrise.

Şoferul a invocat şi jurisprundeţa europeană în domeniul penal, dar tot fără succes.

Magistraţii Tribunalului au invocat şi ei jurisprudenţa europeană, arătând că o constatare a unui agent al statului aflat în exerciţiul funcţiunii se bucură de valoare probatorie în privinţa constatării stării de fapt. Sancţiunea aplicată nu era atât de gravă încât să se impună prezentarea de probe suplimentare. Ca urmare, şi apelul declarat de Vasile T. a fost respins. 

Comentarii