Situaţie dramatică la Infecţioase: Nu mai sunt locuri în paturile cu suport de oxigen!

joi, 30 iulie 2020, 01:50
4 MIN
 Situaţie dramatică la Infecţioase: Nu mai sunt locuri în paturile cu suport de oxigen!

Ieri, la orele prânzului, în saloanele cu pacienţi confirmaţi mai erau două locuri libere unde se putea folosi suport de oxigen. În perioada pandemiei, consumul de oxigen al spitalului a crescut de peste 4 ori, de la 3.000 mc/lună la 13.000 mc/lună. 24 de „suspecţi” internaţi la „Sf. Spiridon” aveau nevoie de acest suport şi aşteptau transferul la Infecţioase sau la Spitalul CFR.

Bătaie pe paturile care au conexiune la reţeaua de oxigen la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”. Ieri, la prânz, în tot spitalul mai erau două astfel de paturi libere. La Spitalul Regional de Urgenţe „Sfântul Spiridion”, zeci de bolnavi confirmaţi şi cu infecţia cu noul coronavirus aşteptau transferul la una dintre unităţile medicale. Mulţi dintre ei însă aveau nevoie de terapie cu oxigen, date fiind patologiile de care sufereau.

24 de suspecţi aşteptau la „Sf. Spiridon” rezultatul la test. Unii aveau nevoie de „aer”, iar la Infecţioase nu era!

Aşa cum a fost regândit şi reamenajat Spitalul de Boli Infecţioase de când a apărut infecţia cu noul coronavirus, fiecare salon din cele şapte pavilioane are ca şi dotare cel puţin trei paturi cu conexiune directă la reţeaua de oxigen. Într-un salon sunt în medie 6-7 paturi. În trei din cele patru colţuri ale salonului sunt paturile pentru cei care au o formă medie spre gravă a bolii. Ieri, cel puţin până la ora 16.00, situaţia era dramatică. “Nu mai avem decât două paturi în zona de confirmaţi care să aibă posibilitatea de administrare de oxigen”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Semnalul de alarmă a fost tras mai ales pentru pacienţii cu forme medii ale bolii, dar şi cu comorbidităţi care necesită nevoia de terapie cu oxigen. Mulţi dintre ei însă, aşteptau ajutorul dincolo de porţile spitalului, în alte unităţi medicale. “Situaţia pacienţilor suspecţi, dar şi confirmaţi pozitiv continuă să fie una extrem de serioasă . 24 au aşteptat ieri rezultatul testării în UPU şi în cort. Mulţi dintre ei au comorbidităţi”, a spus Diana Cimpoeşu, coordonator UPU al Spitalului “Sfântul Spiridon”. La unitatea medicală, de câteva zile, la clinicile I,II,III, Medicală, funcţionează zone tampon pentru pacienţii confirmaţi cu infecţia cu SARS COV şi care aşteaptă transferul, fie la Spitalul de Boli Infecţioase, fie la Spitalul CFR. De toate, sunt 12 paturi care sunt folosite însă pentru o monitorizare de 6-7 ore a pacienţilor pozitivi.

Oxigenul consumat pentru videcare, de patru ori mai mult. S-au adus butelii!

La Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul de Pneumologie există o fabrică de oxigen comună pentru cele două unităţi sanitare. Amândouă spitalele au internaţi pacienţi diagnosticaţi cu COVID 19 , de aceea şi consumul de oxigen este mult mai mare. “Din martie şi până acum, de multe ori am avut nevoia să suplimentăm consumul de la fabrică, cu butelii de oxigen. Nu aş putea să spun câte butelii pentru că noi consumăm un anumit număr de metri cubi pe oră de oxigen. Dacă înainte de apariţia acestei infecţii cu SARS COV 2 era un consum de oxigen, undeva la 3.000 de metri cubi / lună, acum avem în jur de 13.000 de metri cubi pe lună, deci a crescut de peste patru ori consumul de oxigen cu această patologie. Numai la noi, vizavi de fabrică, dar mai este şi Spitalul de Pneumologie. Consumul nu este doar în Compartimentul de Terapie Intensivă, ci şi în saloanele de confirmaţi, unde oxigenul se administrează direct la patul pacientului care necesită aşa ceva. Problema noastră în momentul de faţă este că trebuie să organizăm pacienţii de aşa natură încât să puteam asigura numărul de locuri şi în acelaşi timp, să puteam asigura şi prezenţa oxigenului acolo unde este cazul “, a mai spus Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Ieri la Spitalul de Boli Infecţioase, mai erau 20 de paturi libere pentru confirmaţi, iar la unitatea medicală suport, Spitalul CRF alte 15 locuri. Nu mai exista niciun pat liber la Compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase. Cifrele rămân alarmante, atâta timp cât la nivel de judeţ, în raportarea de ieri erau anunaţate 26 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul ieşenilor. La aceste cifre se adaugă şi cei 22 de ieşeni reconfirmaţi, din păcate, după retestare, cu noul coronavirus. Mulţi dintre aceştia se află în izolare la domiciliu.

 

 

Comentarii