SMID, punct final: Iaşul are prima instalaţie complexă de tratare mecano-biologică din ţară care va intra în operare

joi, 23 mai 2019, 01:50
2 MIN

Odată cu semnarea contractului privind administrarea staţiilor de transfer şi a celor de tratare a deşeurilor, punerea în practică a proiectului a luat sfârşit

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) şi asocierea Sorain Cecchini Techno Espana SLU – SC Iasicon SA – SC Edil Industry SRL au semnat al doilea mare contract care vizează funcţionarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Primul a fost concesionarea activităţilor de colectare şi transport din judeţ (cu excepţia municipiului Iaşi), atribuit anul trecut firmei argeşene Girexim Universal SA, care va primi 64,62 de milioane de lei (fără TVA) pentru perioada de până la sfârşitul lui 2023. Redevenţa plătită anual Consiliului Judeţean a fost fixată la 183.000 de lei. Ieri, a fost parafat contractul de delegare a gestiunii operării staţiilor de transfer şi a instalaţiilor de tratare a deşeurilor municipale în judeţul Iaşi.

Asocierea celor trei firme va primi de aproape trei ori mai mulţi bani decât Girexim Universal. Tocmai suma uriaşă pusă la bătaie a fost motivul pentru care întreaga procedură de atribuire a durat un an: nu mai puţin de trei contestaţii au fost depuse imediat după lansarea licitaţiei, ajungându-se apoi cu ele până la Curtea de Apel, unde ADIS a avut câştig de cauză. În următorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea şi administrarea staţiilor de transfer a deşeurilor de la Ruginoasa (cu o capacitate de 44.000 tone pe an), Bălţaţi (17.000 tone) şi Hârlău (1.800 de tone), sortarea deşeurilor municipale în staţiile Ruginoasa, Ţuţora şi Hârlău, precum şi compostarea deşeurilor verzi şi tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul staţiei de la Ţuţora. „Este foarte important să ducem acest angajament mai departe, pentru că civilizaţia noastră, a unui popor, a unei localităţi începe de la curăţenie. Nu putem să aruncăm la infinit gunoiul oriunde sau să îl ducem pe malul apei. La Iaşi este prima instalaţie complexă de tratare mecano-biologică din ţară care va intra în operare“, a spus Gabriel Moiceanu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

Lansat în 2012, Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Iaşi“ a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu“ 2007-2013, având o valoare estimată de 306,5 milioane de lei cu TVA. Impedimente precum contestarea numeroaselor licitaţii au întârziat mult finalizarea proiectului, fiind nevoie de două fazări (decalări) ale etapelor programate iniţial.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii