Şofer cu urme de cannabis în urină, dar curat în sânge. Până la urmă, condamnat pentru lipsa permisului

miercuri, 02 februarie 2022, 02:58
2 MIN
 Şofer cu urme de cannabis în urină, dar curat în sânge. Până la urmă, condamnat pentru lipsa permisului

Un şofer va ajunge la închisoare după ce a fumat în două rânduri cannabis înainte de a se urca la volan. O condamnare anterioară într-un dosar privind constituirea unui grup infracţional organizat i-a adus o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie, în locul uneia cu suspendare.

În septembrie 2019, o patrulă a Secţiei 1 Poliţie au oprit în Dacia un Audi A6, având informaţii că şoferul are permisul suspendat. Luat la întrebări, Costin Başag a recunoscut faptul. Din cauza comportamentului ciudat al şoferului, poliţiştii l-au testat alcoolscopic şi au dispus şi recoltarea unor probe biologice. Başag nu era băut, dar în urină au fost puse în evidenţă urme de metabolit inactiv de cannabis. Pasagerul pe care Başag îl avea în maşină a recunoscut că fumase împreună cu acesta o ţigară confecţionată artizanal, despre care şoferul îi spusese ulterior că ar conţine droguri. O lună mai târziu, Başag şi-a rugat într-o seară un prieten să-i parcheze maşina. A revenit la faţa locului dimineaţa, pentru a o muta, de teamă să nu-i fie zgâriată. A fost din nou depistat în trafic de poliţişti. Nici de această dată nu era băut, dar au fost din nou descoperite în urină urme de cannabis. Başag a fost trimis în judecată dar numai pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, rezultatul testelor toxicologice în ser fiind negative.

Cu doar trei săptămâni înainte de a fi depistat la volan prima oară, Başag fusese liberat condiţionat din executarea unei pedepse de 3 ani şi 11 luni de închisoare primită pentru operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive şi conducere cu permisul suspendat. În aceste condiţii, magistraţii Judecătoriei au reţinut că Başag comisese următoarele fapte în stare de recidivă. El a fost condamnat la 1 an de închisoare, la care se va adăuga restul neexecutat de 426 de zile din pedeapsa anterioară. Sentinţa a fost atacată atât de Başag, cât şi de procurori, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii