Accident mortal, pe trecere, la Moara de Foc. Au decis corect judecătorii?

Şoferul trece pe roşu, victima accidentată mortal, pe verde. Surpriză! Este culpă comună

vineri, 08 ianuarie 2021, 03:01
2 MIN
 Şoferul trece pe roşu, victima accidentată mortal, pe verde. Surpriză! Este culpă comună

Un şofer ar putea scăpa basma curată după comiterea unui accident soldat cu moartea unui biciclist aflat pe trecerea de pietoni. Accidentul, produs de un român născut în Republica Moldova, domiciliat în Bucureşti şi cu reşedinţa în Irlanda, a avut loc în urmă cu aproape 8 ani, magistraţii Curţii de Apel urmând să se pronunţe definitiv săptămâna viitoare.

Conform rechizitoriului, pe 23 iulie 2013 Vasile Scaleţchi se deplasa cu maşina pe banda a doua a bulevardului Păcurari, pe sensul dinspre Valea Lupului spre piaţa Mihai Eminescu. În dreptul restaurantului Moara de Foc, Scaleţchi a forţat culoarea galbenă a semaforului, ajungând în cealaltă parte a intersecţiei atunci când pentru pietoni semaforul indica deja culoarea verde. În acest moment, pe trecerea de pietoni a început să traverseze un tânăr de 19 ani, pe bicicletă. Deşi a frânat şi a virat spre stânga, şoferul nu a mai putut evita impactul, victima căzând pe capota motorului şi pe parbriz, fiind apoi proiectată pe asfalt.

Deşi transportat imediat la spital, tânărul a decedat şase zile mai târziu, consecinţă a fracturii de boltă şi bază craniană, cu afectarea creierului. Gravitatea leziunilor a fost explicată prin faptul că biciclistul nu purta cască şi nici alt fel de echipament de protecţie.

Judecătorii Tribunalului ieşean au stabilit că, în acest caz, culpa a fost comună. Pe de o parte, şoferul a forţat culoarea galbenă, deşi era evident că nu va avea timpul necesar să parcurgă intersecţia până ca semaforul să devină verde pentru pietoni. Pe de altă parte, tânărul s-a angajat în traversare pe bicicletă, adică neregulamentar, apariţia sa bruscă pe banda a doua punându-l în imposibilitate pe Scaleţchi să evite impactul, chiar dacă viteza automobilului era de doar 54 km/h.

Ca atare, şoferul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare şi plata a 71.000 de euro ca despăgubiri civile. Sentinţa a fost atacată atât de familia victimei, cât şi de şofer.

Comentarii