Soţul condamnat pentru că a trăit cu o minoră: procurorii i-au pus în cârcă 385 de acte sexuale

marți, 16 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Soţul condamnat pentru că a trăit cu o minoră: procurorii i-au pus în cârcă 385 de acte sexuale

Căsătoria unui tânăr din Răducăneni a fost „binecuvântată” de judecători cu doi ani de închisoare, dar cu suspendare. Ar fi putut ajunge după gratii pentru ani buni, dar nici procurorii nu l-au vrut condamnat.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni au sesizat judecătoria locală cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu Bebi Iftinca. În vârstă de 24 de ani, acesta a fost acuzat de act sexual cu un minor în formă continuată. Concret, în 2019, tânărul a cunoscut o fată de 14 ani, cu care a început o relaţie. După aproximativ 6 luni, fata s-a mutat la Iftinca, relaţia lor continuând. În iunie 2021, cei doi au devenit părinţi, băieţelul fiind recunoscut de Iftinca. În august anul trecut, tinerii s-au căsătorit.

Din punct de vedere legal, problema relaţiei dintre cei doi constă în vârsta fetei. Actele sexuale cu o persoană care nu a împlinit încă 16 ani erau pedepsite, considerându-se 16 ani ca vârstă minimă a consimţământului. Toate raporturile sexuale dintre cei doi, chiar liber consimţite, petrecute înainte de 8 ianuarie 2021, când fata a împlinit 16 ani îl făceau vinovat pe Bebi Iftinca de act sexual cu un minor. La acea dată, el ar fi putut fi condamnat la închisoare pe un termen cuprins între trei şi 10 ani, la care s-ar fi adăugat un spor de trei ani, fiind vorba de o infracţiune în formă continuată. De la 1 ianuarie acest an, diferenţa de vârstă de 5 ani dintre cei doi ar fi dus chiar la încadrarea faptei ca fiind viol asupra unui minor, în formă continuată, Iftinca fiind pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Procurorii au calculat 385 de acte materiale pe care le-au reţinut în sarcina tânărului, corespunzând unei frecvenţe de 5 raporturi sexuale săptămânal. În cauză au fost audiate şi mamele celor doi tineri, care au confirmat că ştiau de relaţia dintre aceştia şi erau de acord cu ea. Ancheta socială efectuată la domiciliul tânărului a arătat imaginea unei familii normale, chiar dacă de o vârstă foarte fragedă. „Nu se justifică privarea de libertate a inculpatului, gravitatea faptei fiind în prezent mult diminuată, şi acest lucru nu ar contribui nici la reformarea sa şi nici nu ar fi în interesul persoanei vătămate sau a minorului, care au nevoie de sprijinul său, fiind vorba de o relaţie bazată pe respect şi afecţiune, chiar dacă a început într-un mod ilicit”, au apreciat magistraţii Judecătoriei Răducăneni.

Aceştia au aprobat acordul de recunoaştere a vinovăţiei propus de procurori, condamnându-l pe Iftinca la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. El a fost obligat şi la prestarea a 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. 

Comentarii