Spectacol experiment la Iaşi, duminică: film special pentru nevăzători. Intrarea, obligatorie cu smartphone-ul

joi, 30 noiembrie 2023, 23:11
2 MIN

Într-o iniţiativă menită să ofere acces egal la artă, documentarul „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, regizat de Carla-Maria Teaha, va fi prezentat simultan în cinci oraşe din România pentru persoanele cu deficienţe de vedere, pe 3 decembrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. 

Evenimentul găzduit de Cinema Ateneu din Iaşi, va începe la ora 15:00 şi va permite nevăzătorilor să experimenteze documentarul cu ajutorul tehnologiei.

„De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” aduce în prim-plan viaţa poetei, romancierei şi traducătoarei Nora Iuga. Premiera sa internaţională la Transilvania International Film Festival 2023 l-a plasat printre cele mai apreciate filme din festival.

„Nora e un om care te învaţă să iubeşti viaţa. Deşi e o scriitoare fascinantă, nu trebuie să-i fi citit poezia sau proza pentru a înţelege că ai în faţă un superpersonaj. Are o lumină interioară care te atrage chiar dacă nu ştii cine e”, a transmis regizoarea Carla-Maria Teaha.

Cum vor viziona filmul?

Pentru a urmări documentarul, este necesar ca fiecare persoană cu deficienţe de vedere să-şi aducă propriul smartphone şi căştile personale şi să-şi instaleze aplicaţia Movie Reading pe mobil, disponibilă în App Store şi Google Play. În meniul aplicaţiei, spectatorii vor selecta mai întâi ţara (România), apoi filmul dorit („De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”), care se va regăsi apoi la secţiunea „filmele mele”.

Proiectul Cinema Together, câştigător al reţelei Europa Cinemas, susţinut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi finanţat de Creative Europe Media Desk, vine în întâmpinarea dorinţei de a crea o comunitate inclusivă şi de a extinde accesul la artă pentru toţi.

Filmul „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” va mai putea fi vizionat pe 3 decembrie, de la ora 15:00, în Cluj-Napoca (Cinema Victoria), de la ora 16:30 la Sfântu Gheorghe (Cinema Arta by Cityplex) şi la Bucureşti (Cinema Elvire Popesco), iar de la ora 18:00 la Timişoara (Cinema Victoria). Filmul va fi proiectat cu subtitrare în limba maghiară la Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe, pentru pentru a oferi o experienţă lingvistică inclusivă.

Biletele pentru proiecţia de la Iaşi sunt puse în vânzare pe https://cinemaiasi.ro/film/de-ce-ma-cheama-nora-cand-cerul-meu-e-senin/ şi la casieria Ateneului. 

Comentarii