Spitalul de la Lețcani s-a deschis fără paturi ATI. Stațiile de oxigen nu sunt testate

sâmbătă, 17 octombrie 2020, 01:59
3 MIN
 Spitalul de la Lețcani s-a deschis fără paturi ATI. Stațiile de oxigen nu sunt testate

Complexul de la Leţcani funcţionează cu 30 de paturi pentru bolnavii cu forme uşoare şi medii de Covid-19. În câteva zile vor fi disponibile şi primele paturi echipate pentru terapie intensivă. Prezent ieri la Leţcani, ministrul Sănătăţii a făcut din nou apel la respectarea măsurilor individuale de protecţie şi de limitare a răspândirii pandemiei

 

Primii pacienţi cu Covid-19 au fost transferaţi ieri de la Spitalul de Boli Infecţioase la complexul medical amplasat la Leţcani, devenit secţie externă a spitalului. „Vedeţi o echipă complexă care îmbracă tot ceea ce înseamnă activitate medicală”, a prezentat jurnaliştilor directorul spitalului, în câteva cuvinte, corpul medical detaşat din prima zi la Leţcani. Este vorba de 4 medici, 10 infirmiere şi 10 asistente. Ei se vor ocupa mai întâi de o zonă cu 30 de paturi pentru bolnavii confirmaţi cu Covid-19, forme uşoare şi forme medii. „Am pregătit 24 de paturi de terapie intensivă, dar încă aşteptăm proba de funcţionare a staţiilor de oxigen. Terapia intensivă e risc vital şi, ca urmare, trebuie să meargă perfect aceste staţii”, declara managerul Carmen Dorobăţ ieri, înaintea sosirii primilor pacienţi. Pentru zona ATI, personalul menţionat mai sus va trebui suplimentat cu 7 medici şi 20 de asistenţi medicali.

În funcţie de cerere, de necesitatea internării, toate cele 94 de paturi autorizate în prima fază (între care 24 de terapie intensivă, la care se vor adăuga încă 24, dacă va fi nevoie) vor fi puse la dispoziţia pacienţilor în cursul săptămânii viitoare, a declarat directorul spitalului. La momentul întâlnirii cu mass-media, Carmen Dorobăţ a menţionat că „la Boli Infecţioase, la Iaşi, nu mai este niciun loc”.

Cât priveşte cheltuielile legate de funcţionarea complexului de la Leţcani, ea a precizat că a fost finalizat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, „pentru că era foarte important să ştim pe ce substrat financiar ne bazăm”.

La spitalul modular a venit ieri şi ministrul Sănătăţii. După un tur al complexului, Nelu Tătaru a confirmat deschiderea spitalului cu o primă zonă de 30 de paturi, urmată de primele 24 de paturi de terapie intensivă. „Noi, ca sistem medical, ne extindem. Am solicitat spitalelor să pregătească şi 10 la sută din paturile de terapie intensivă în spitalele non-Covid. Am cerut de asemenea să pregătească şi 15 la sută din paturile pentru terapie obişnuită din spitalele non-Covid. Ne extindem, dar suntem acelaşi corp medical de şase luni de zile, dar să ne gândim că sunt şi pacienţi cu patologie non-Covid. Haideţi să avem grijă şi de ei”, a chemat ministrul, referindu-se inclusiv „la noi, cei din stradă”.

El a spus că numărul cazurilor de îmbolnăvire va continua să crească în următoarele zile. „Restricţiile impuse până acum ar trebui să-şi facă efectul în următoarele două-trei săptămâni, dar ţine foarte mult de fiecare dintre noi”, a afirmat ministrul. Nelu Tătaru a adăugat că măsurile de control vor fi accentuate, inclusiv cele efectuate de poliţişti în civil. Cât priveşte alegerile parlamentare din 6 decembrie, Tătaru a invitat „să adaptăm alegerile la pandemie, şi nu pandemia la alegeri”. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii