SPORT – Hal de campionat: Politehnica pierde la scoruri astronomice, dar poate promova!

joi, 14 martie 2024, 02:50
3 MIN
 SPORT – Hal de campionat: Politehnica pierde la scoruri astronomice, dar poate promova!

Echipa de baschet masculin Politehnica Iaşi a pierdut la o diferenţă incredibilă meciul disputat în prima etapă a play-off-ului ultimului eşalon intern, unde activează opt echipe. Formaţia antrenată de Gabriel Clapon a cedat la Bucureşti cu 50-114 în faţa CSA Steaua. Oaspeţii au reuşit contraperformanţa uluitoare de a marca patru puncte în sfertul trei!

Reamintim, Poli a ajuns în prima grupă valorică deşi s-a clasat pe poziţia a VI-a în Grupa B, la egalitate de puncte cu ocupanta locului VII, deoarece deasupra s-au situat două echipe fără drept de promovare. De altfel, opt din cele 20 de formaţii din Divizia A au jucat degeaba, neavând dreptul de a evolua în primul eşalon, Liga Naţională, dar nici cum retrograda.

În afară de Steaua, nu prea vrea nimeni să promoveze!

În ciuda parcursului modest din acest sezon, Poli are mari şanse de a promova! Asta deoarece în afara Stelei niciun club din play-off nu pare a fi dornic de a juca la anul în elită, acolo unde activează 18 cluburi din cele 30 din ţară.

Universitatea Cluj-Napoca, Universitatea Craiova şi CSU Ploieşti sunt, practic, echipele secunde ale oraşelor amintite, care au în elită pe U BT Cluj, SCMU Craiova şi CSM Petrolul, Gheorgheni e un oraş de 15 000 de locuitori fără pretenţii, iar Agronomia Bucureşti şi ASE Bucureşti sunt grupări care nu beneficiază de sprijinul municipalităţii, ca la Iaşi. În acest an, în primă fază, Consiliul Local Iaşi a tăiat finanţarea de 200 000 de lei rezervată CSS Unirea şi a direcţionat-o către baschetul masculin.

Cum arată clasamentul

În plus, neoficial se spune că şi Federaţia Română de Baschet sprijină echipa ieşeană.

Astfel, chiar dacă după prima rundă din faza a doua a campionatului, încheiată ieri, Poli e pe locul V, cu trei victorii şi patru înfrângeri (deasupra sunt Steaua, cu 7 victorii, U Cluj – 5 v, Agronomia – 4 v, U Craiova – 4 v, iar pe VI, VII şi VIII sunt Gheorgheni – 3 v, ASE – 2 v şi Ploieşti – 0 v), Iaşul are şanse de a se clasa pe una din primele patru poziţii din play-off, a se califica în Final Four şi a se situa pe locul II (prima poziţie pare acontată de stelişti), care asigură promovarea.

Reamintim, rezultatele înregistrate în prima fază a campionatului, cu echipele din aceeaşi serie s-au păstrat.

În etapa a doua a play-off-ului, Poli joacă duminică, acasă, cu Agronomia.

Un alt eşec la diferenţă astronomică

La baschet feminin, Poli stă rău tare. După ce a încheiat prima fază a campionatului pe ultimul loc, cu o singură victorie din 14 meciuri, echipa antrenată de Emilia Marian a cedat luni la scor în primul meci din play-off, 41-107 la Alexandria, cu echipa locală CSM. Oaspetele au înscris sub 10 puncte în fiecare din primele trei sferturi!

Vineri, de la ora 11:00, în Sala Polivalentă din Iaşi, are loc meciul doi. Dacă apare vreo minune şi gazdele se impun, se va derula duelul decisiv pentru calificarea în Final Four. Acesta va avea loc peste cinci zile, în Teleorman.

Pierzătoarele din primul tur vor continua apoi în turneul pentru locurile V-VIII, semifinalele acestuia fiind programate pe 24 martie, 29 martie şi 3 aprilie. 

Comentarii