Stăpânii asfaltului. Cum se încaieră baroni ca Bădălău și Manda prin pioni precum Cuc

marți, 27 octombrie 2020, 12:13
2 MIN
 Stăpânii asfaltului. Cum se încaieră baroni ca Bădălău și Manda prin pioni precum Cuc

În spatele personajelor care ocupă temporar scaunele de șefi la Drumuri și Poduri stau grupări grele de partid. Același gen de personaje, însă, ocupă și poziții ministeriale. Dar ce mecanism a generat, de fapt, montarea unor astfel de marionete în fruntea unor ministere?

Poate cea mai evident „sforărită“ guvernare a ultimilor 30 de ani a fost cea de aproape trei ani controlată cu mână de fier de Liviu Dragnea, fostul șef al PSD aflat acum la închisoare. Chiar dacă la Palatul Victoria s-au succedat trei premieri (Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă), adevăratul șef al Executivului a fost primul fiu al Teleormanului.

Din rapacitatea și paranoia acestuia de a fi detronat au apărut personaje ministeriale de calibrul mic al unui Dănuț Andrușcă, Răzvan Cuc, Răzvan Leș și alții ca ei.

Dar ce mecanism a generat, de fapt, montarea unor astfel de marionete în fruntea unor ministere? Un mecanism extrem de rudimentar, dar foarte eficient pentru scopul care l-a creat: ministrul era omul unui personaj politic influent care, dintr-un motiv sau altul, nu ieșea în față. Andrușcă, de exemplu, era păpușa de paie a baronului PSD Ionel Arsene de la Neamț, Cuc – a lui Bădălău de la Giurgiu și tot așa, până la ultimul funcționar împins de partid pe o slujbă plătită de la buget.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii