Ştiţi ce regim de înălţime are Catedrala Mitropolitană? Subsol, parter şi două etaje

marți, 22 august 2023, 01:50
1 MIN
 Ştiţi ce regim de înălţime are Catedrala Mitropolitană? Subsol, parter şi două etaje

„Regimul de înălţime al Catedralei este S^P^2E, având o suprafaţă construită la parter de 1.553 mp, la etajul 1 de 406,31 mp şi Ia etajul 2 de 281,04 mp”, aflăm dintr-unul din proiectele de hotărâre supuse votului aleşilor locali în şedinţa ordinară de miercuri. 

Este vorba de propunerea de asociere a Municipalităţii cu Arhiepiscopia Iaşilor „în vederea realizării proiectului «Creşterea atractivităţii zonei centrale a Municipiului Iaşi din punct de vedere socio-economic, cultural şi turistic»”.

Dincolo de titlul proiectului, asocierea vizează elaborarea şi depunerea unei cereri de finanţare cu fonduri europene pentru restaurarea interiorului Catedralei Mitropolitane (pe componentele: pictură murală, arhitectură, instalaţii), precizează Raportul de specialitate al proiectului de hotărâre. Sursa de finanţare urmărită prin această asociere este Programul Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 7: Nord-Est – O regiune mai atractivă.

„Ca număr de vizitatori, conform datelor statistice din 2020 şi 2021, Catedrala a fost vizitată de circa 2,7 respectiv 2 milioane de persoane”, precizează sursa citată. Practic, după lucrările de consolidare structurală şi restaurare a faţadelor, acoperişului şi turlelor, restaurarea interiorului reprezintă ultima etapă a acestui proces amplu de modernizare a monumentului de patrimoniu. Propunerea de asociere semnată de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, parte din documentaţia proiectului de hotărâre, este datată 9 august 2022. 

Comentarii