Ştiţi cele două poduri înguste pe DN 24C după Popricani? Nu vor fi lărgite

joi, 31 august 2023, 02:49
2 MIN
 Ştiţi cele două poduri înguste pe DN 24C după Popricani? Nu vor fi lărgite

O licitaţie lansată la începutul anului de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru construirea a zece poduri tocmai a fost anulată. 

Este vorba de studiile de fezabilitate necesare oricărui proiect de acest fel. Motivul invocat de CNAIR pentru anularea licitaţiei la mai bine de şapte luni de la lansarea ei este că „au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme”. De fapt, singura ofertă a venit din partea unei asocieri de firme condusă de băcăuanii de la Rutier Conex XXI SRL.

Dintre cele zece poduri, două sunt situate în Iaşi, pe DN 24C, între Popricani şi Cârniceni, patru se află în judeţul Bacău, trei în Suceava şi unul în Neamţ. Cele două din Iaşi sunt atât de înguste, încât accesul este permis doar câte unui autovehicul, fie el autoturism sau camion. Ambele poduri abia dacă măsoară 15 metri lungime fiecare.

De remarcat că lucrurile nu se mişcă mai repede nici în privinţa celor două pasaje prevăzute pe DN 28. Astfel, contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate a viitorului pasaj de la intersecţia Centurii Iaşi-Sud cu DN 28 încă nu a fost semnat. Acesta face parte dintr-o procedură de licitaţie care mai include cinci pasaje similare din ţară şi care, în mod curios, au fost atribuite deja de câteva săptămâni.

Celălalt pasaj, cel peste calea ferată de la ieşirea din Leţcani spre Podu Iloaiei, aşteaptă şi el desemnarea câştigătorului licitaţiei lansate în martie. În acest caz, procedura se află în faza deliberării.

Un pasaj a fost anunţat şi la intrarea în Podu Iloaiei peste calea ferată, dar până acum nu s-a conturat nimic în acest sens. În schimb, studiul de fezabilitate pentru o variantă ocolitoare a oraşului menită să elimine ambuteiajele dese de aici ar trebui să fie gata până la sfârşitul acestei toamne. 

Comentarii