De Sănătate

Punem punctul pe știi

Stocuri de sânge la nivelul minimului necesar, în urma unei campanii a studenţilor medicinişti

marți, 23 aprilie 2019, 20:45
2 MIN
 Stocuri de sânge la nivelul minimului necesar, în urma unei campanii a studenţilor medicinişti

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi (CRTS) are stocul de sânge necesar pentru a asigura activitatea spitalelor ieşene în perioada sărbătorilor. În urma ultimei campanii, „Donează Sânge, Fii Erou!“, organizată de mai mulţi studenţi de la medicină săptămâna trecută, CRTS a adunat, în medie, aproximativ 75 de donatori pe zi.

 În general, pentru a asigura cerinţa de sânge din spitale, medicii de la Centru spun că e nevoie ca măcar 70-80 de oameni să vină zilnic la donare, la fel cum s-a întâmplat şi în perioada 15-19 aprilie. „Stocul arată bine acum, pentru că rezultatele campaniei au fost foarte mulţumitoare. Putem spune că intrăm în perioada zilelor libere asiguraţi, dar noi vom încerca să ne întrerupem cât mai puţin activitatea, ca nu cumva să se schimbe situaţia. Nu vom lucra în perioada 26-29 aprilie şi 1 mai, dar vom deschide Centrul pe 30 aprilie şi de pe 2 mai înainte, în intervalul orar obişnuit“, a precizat dr. Gabriela Scripcariu, directorul CRTS Iaşi.

Centrul de Transfuzie din Iaşi se află pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, mai sus de Spitalul „Sfântul Spiridon“, şi săptămâna aceasta va fi deschis pentru donatori până joi, inclusiv, între orele 7.00 şi 13.00. Cei care vor să doneze sânge trebuie să aibă între 16 şi 60 de ani, să nu fi suferit o intervenţie chirirugicală în ultima jumătate a anului, să aibă peste 60 de kilograme, tensiunea arterială sistolică între 100-180 mmHG şi pulsul regulat, cuprins între 60-100 de bătăi pe minut. Donatorii nu au voie să consume băutură cu 48 de ore înainte de donare, să mănânce grăsimi sau să se afle sub tratamenul unor boli, care pot fi consultate pe site-ul CRTS Iaşi. 

 

 

Comentarii