De Sănătate

Punem punctul pe știi

Stomatologii din Iași acuză CNAS că le-a fost tăiate fondurile pe 2024 la jumătate

luni, 15 ianuarie 2024, 20:47
2 MIN
 Stomatologii din Iași acuză CNAS că le-a fost tăiate fondurile pe 2024 la jumătate

Colegiul Medicilor Stomatologi din județul Iași trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că există o scădere cu aproape 50% a fondurilor pentru decontarea serviciilor stomatologice, anunțată de către Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate.

Într-un comunicat remis presei, semnat de noul președinte, prof.dr. Andrian Sorin, se atrage atenția asupra faptului că există posibilitatea ca unele cabinete să se închidă, dacă se va păstra acest plafon, iar cei mai afectați vor fi copiii și vârstnicii.

Redăm în continuare comunicatul integral.

"Medicii stomatologi au luat la cunoștință despre intenția Casei Naționale de Sănătate și  Asigurărilor Naționale de a reduce cu aproape 50% fondurile alocate pentru decontarea serviciilor stomatologice. Cu profundă preocupare constatăm că pacienții noștri sunt în pericol de a li se nega dreptul fundamental la asistență medicală, prin restricționarea accesului la serviciile de stomatologie.

Conform bugetului aprobat pentru asistența medicală stomatologică in 29 decembrie 2023, scăderea este de la 323.747 mii lei (2023) la 238.520 mii lei (2024), adică de 26.32%, iar a plafonului per medic specialist de la 6000 lei (2023) la 3175 lei (2024), adică o scădere cu 47%.

Cei aproape 1000 de medici stomatologi din cele 830 de cabinete aflate în contract cu CAS Iași sunt îngrijorați pentru pacienții lor. Un plafon cu 50% mai mic va însemna de 2 ori mai puține manopere terapeutice pentru pacienți, care vor ajunge sa stea pe liste de așteptare mai multe luni pentru a putea fi tratați. Categoriile de vârstă care beneficiază de servicii stomatologice gratuite prin CAS sunt în majoritate copiii și pensionarii. Cariile și patologia ușoară netratate la timp se pot complica spre forme grave care necesită internare, cheltuind până la urmă mai mulți bani din bugetul sănătății.

În satele noastre, colegii noștri se vor găsi în situația dificilă de a-și închide cabinetele, deoarece mulți dintre pacienții lor, în imposibilitatea de a achita onorariile fără decontare de la CAS Iași, nu își vor permite să beneficieze de serviciile stomatologice. În paralel, taxele și costurile pentru utilități și materiale au crescut dramatic în ultimul an.

Prin expertiza noastră medicală, anticipăm că aceste reduceri bugetare vor declanșa un efect de tip bumerang, crescând numărul potențialilor pacienți care vor avea nevoie de tratamente de urgență din cauza complicării afecțiunilor minore netratate la timp. În plus, aceste măsuri vor contribui la diminuarea calității vieții acestor pacienți.

Cu speranța că semnalul de alarmă tras de medicii stomatologi va fi receptat, așteptăm cu încredere desfășurarea consultărilor și negocierilor cu CNAS cu privire la această problemă, cu dorința de a nu ajunge în pragul unei crize majore a sistemului de sănătate".

Comentarii