Universităţile ieşene iau măsuri pentru a limita infectările cu noul coronavirus

Studenţi coreeni, izolaţi într-o clădire din Copou. Ce măsuri au luat universitățile

marți, 10 martie 2020, 02:58
3 MIN
 Studenţi coreeni, izolaţi într-o clădire din Copou. Ce măsuri au luat universitățile

Universităţile şi instituţiile culturale din judeţul Iaşi au început să ia în considerare limitarea activităţii pentru a se proteja împotriva unei posibile răspândiri a coronavirusului.

„Ziarul de Iaşi“ a vorbit în cursul zilei de ieri cu reprezentanţi din conducerea tuturor instituţiilor de învăţământ superior care au confirmat faptul că la nivelul fiecărei facultăţi, cât şi la punctele de acces în clădiri, sunt amplasate recipiente cu dezinfectant pentru uz personal, sălile sunt igienizate mai des, iar cu toţii ţin legătura cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi cu ministerele de resort.

Conform informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, în cursul zilei de ieri s-a luat în discuţie serios sistarea activităţilor la Teatrul Naţional şi la Operă, dar situaţia a rămas suspendată momentan, aşteptând să se vadă evoluţia lucrurilor şi informaţiilor primite de la Ministerul Culturii. Cei de la teatru au luat şi o serie de măsuri specifice – au dotat toaletele şi cu dezinfectant şi prosoape de hârtie de unică folosinţă, vor fi dispuse informaţii publice în zona sălilor de spectacole cu măsuri de prevenţie, personalul tehnic a fost dotat cu echipamente de protecţie noi, care vor fi folosite doar în interiorul instituţiei, iar la Agenţia Teatrală, cei care vor să cumpere bilete vor intra în grupuri de maximum 10 persoane, păstrând o distanţă de 1,5 metri între ele.

O situaţie aparte are loc în aceste zile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, unde există cinci studenţi veniţi din Coreea de Sud aflaţi în izolare voluntară faţă de restul tinerilor, în regim de cazare, conform rectorului prof.dr. Tudorel Toader. Acesta a precizat că cei cinci sunt veniţi printr-un program de mobilităţi studenţeşti, că nu prezentau niciun simptom, dar că aceştia sunt cazaţi în momentul de faţă la Casa Balmoş a universităţii din Copou, o casă de protocol, unde au cele mai bun condiţii şi sunt şi izolaţi faţă de restul colegilor.

„Este o casă de protocol aflată în zona Copou, făcută donaţie universităţii mai demult. Sunt cele mai bune condiţii acolo, vă daţi seama, aceştia primesc alimente, mâncare, apă, tot ce trebuie. Nu le-am impus restricţii speciale, sunt măsurile stabilite de către comisia specială. În rest am luat măsuri la fiecare punct de acces în universitate, inclusiv la staţiunile de cercetare, cu substanţe de dezinfectare şi urmărim evoluţia situaţiei. Am văzut că la universităţile de medicină s-au luat măsuri speciale, la celelalte universităţi nu s-a pus problema“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Cei de la Cuza au luat o măsură cu pri­vire la mobilităţile cadrelor didactice şi ale studen­ţilor: profesorii sunt descurajaţi să meargă în zone unde există infecţii active cu coronavirus.

„Am înştiinţat, potrivit procedurii, cu privire la riscurile existente şi majoritatea profesorilor au renunţat de bunăvoie, sunt câţiva care au declarat că merg în zone necontaminate, dar mai au timp să se răzgândească“, a completat prof.dr. Tudorel Toader. 

La UMF toate aceste mobilităţi, atât pentru profesori, cât şi pentru studenţi, au fost sistate temporar, în timp ce la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi au fost blocate toate mobilităţile în zonele cu focare active.

Mai mult, conducerea TUIASI a precizat că pe proiectele Erasmus cu A­sia, în special China, ministerul a transmis că mo­bi­lităţile pot fi amânate până anul viitor, fondurile ur­mând a se reporta pentru a putea fi efectuate atunci.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, care are activitatea didactică suspendată până miercuri, există cinci studenţi din China, dar care nu au fost acasă decât înainte de izbucnirea epidemiei şi au ales să nu mai plece între timp, pentru a nu risca să nu se poată întoarce să-şi termine studiile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii