Taman pe dos: o ieşeancă a cerut anularea ordinului de protecţie cerut chiar de ea din cauza soţului violent. Judecătorii au spus NU!

miercuri, 10 august 2022, 01:50
2 MIN
 Taman pe dos: o ieşeancă a cerut anularea ordinului de protecţie cerut chiar de ea din cauza soţului violent. Judecătorii au spus NU!

Refugiată la sediul unei asociaţii caritabile pentru a scăpa de concubinul violent, o femeie a cerut revocarea ordinului de protecţie pe care chiar ea îl solicitase. Pentru a asigura însă protecţia victimelor violenţei domestice, legea impune condiţii foarte restrictive pentru anularea interdicţiilor.

Geanina M.S. trăieşte cu Vasilică P. de 11 ani. Persoane fără adăpost, cei doi locuiau într-o casă părăsită din zona Gării Socola. De-a lungul timpului, au avut şi patru copii, toţi fiind preluaţi în plasament familial. La începutul lunii mai, Geanina M.S. a reclamat că Vasilică P. a agresat-o şi ameninţat-o.

Poliţia şi-a început cercetările pentru lovire sau alte violenţe şi ameninţare, iar femeia a fost primită la asociaţia „Glasul Vieţii” înfiinţată de preotul Dan Damaschin. După o săptămână, Vasilică P. a căutat-o la sediul asociaţiei, continuându-şi ameninţările şi afirmând chiar că va da foc clădirii. În cele din urmă, femeia a solicitat emiterea unui ordin de protecţie. Acesta a şi fost emis, bărbatului interzicându-i-se să se mai apropie de fosta concubină timp de 6 luni, durata maximă prevăzută de lege.

La începutul lui august însă, Geanina M.S. a depus o nouă cerere la Judecătorie, prin care a solicitat revocarea ordinului de protecţie. Femeia a precizat că are patru copii cu Vasilică P., fetiţa cea mică vrea să-şi vadă tatăl şi doreşte să-i mai acorde pârâtului o şansă. Conform legii, în cazul emiterii unui ordin de protecţie pe durata maximă, revocarea poate fi solicitată doar de persoana împotriva căreia a fost emis ordinul şi numai în anumite condiţii.

Astfel, agresorul trebuie să fi respectat obligaţiile impuse prin ordin, să fi urmat consiliere psihologică, psihoterapie sau altă formă de consiliere recomandată, iar ancheta făcută de Serviciul de Probaţiune să indice că gradul de risc este scăzut, iar agresorul nu mai reprezintă un real pericol. Revocarea ordinului nu poate fi cerută deci de victima violenţei domestice. Din acest motiv, magistraţii Judecătoriei au decis respingerea cererii depse de M.S. Cel mai probabil însă, se va ajunge la revocarea ordinului. Sentinţa a fost atacată cu apel, atât de femeie, cât şi de Vasilică P., dosarul intrând pe rolul Tribunalului. Acesta urmează să se pronunţe săptămâna viitoare.

 

 

Comentarii