De Business

Punem punctul pe știi

Târgul de job-uri pentru ucraineni: au fost în jur de 300 de persoane în căutarea unui loc de muncă (FOTO)

sâmbătă, 10 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Târgul de job-uri pentru ucraineni: au fost în jur de 300 de persoane în căutarea unui loc de muncă (FOTO)

Aproximativ 300 de ucraineni şi-au căutat un loc de muncă la un târg organizat joi la Iaşi. Primul de acest fel în România, târgul locurilor de muncă a adunat 12 angajatori care au pus la dispoziţie 100 de locuri de muncă în domeniile confecţii textile, construcţie piese de maşini, horeca, construcţii proiectare, fast food, bucătărie şi IT.

De altfel, mulţi dintre tinerii ucraineni au făcut coadă la recrutorii de la concernul Amazon, dar şi la Carrefour şi industria horeca – cameriste. La plecare, refugiaţii şi copiii acestora au primit câte un pachet de igienă personală pus la dispoziţie de către ONG-urile care au organizat evenimentul şi Fundaţia Comunitară Iaşi.

Un rol important l-au avut şi traducătorii aduşi special pentru a facilita legătura clară între angajatori şi ucrainenii doritori de un job. Cei 16 traducători au fost dintre voluntarii din Vama Sculeni, din partea Consiliului Naţional Român pentru Refugiaţi (CNRR) şi Asociaţiei Ecumenice a Bisericilor din România (AIDROM) dar şi ucraineni care s-au oferit să faciliteze comunicarea dintre participanţi. În urma evenimentului, mai multe firme au plecat cu CV-uri.

„În Iaşi sunt în acest moment puţin peste 2.000 de ucraineni. O parte dintre aceştia lucrează de acasă la firme de IT sau alte domenii. De asemenea, o parte dintre ei se susţin cu bani pe care i-au pus deoparte încă de când locuiau în Ucraina însă îi vor termina curând. Cei mai tineri dintre ei au aplicat în IT, una dintre firmele de acest gen care a participat la acest târg avea la plecare 25 de CV-uri şi interviuri faţă în faţă. De asemenea, am realizat un grup online pe aplicaţia Telegram în pentru ucrainenii care vor să lucreze şi vom posta acolo anunţuri de angajare, în ucraineană şi engleză. Totodată, în luna noiembrie vom organiza un a doilea eveniment de acest gen”, a precizat Andrei Dîscă, organizator al evenimentului, din partea Asociaţei WORLDSTREET.

Organizatori ai avenimentului au fost şi Fundaţia ICAR şi Asociaţia Socialitera, iar parteneri Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi – care a adus cei 13 angajatori la târg, Primăria Iaşi şi Casa de Cultură a Studenţilor. La eveniment au participat şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

Comentarii