Teatrul ieşean participă cu două spectacole la Festivalul Naţional de teatru de la Bucureşti

marți, 08 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași va participa la Festivalul Național de Teatru (FNT) de la București cu două spectacole. Producțiile selectate de juriul FNT sunt „Oameni singuratici”, care va fi jucată vineri, 11 noiembrie, în Sala Studio a Teatrului Național „I. L. Caragiale” și „Antonin Artaud. Familia Cenci”, ce poate fi urmărită duminică, 13 noiembrie, în Sala Mare a Teatrului Național din București.

În structura ediției din acest an a festivalului, cele două spectacole au fost incluse în secțiunea Istorii fluide, care cuprinde creații teatrale ce „revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul, recitesc istorii colective și de familie din perspective subiective, chestionează episoade controversate din istoria oficială”, după cum afirmă organizatorul.

Spectacolul „Oameni singuratici” este o adaptare după Gerhart Hauptmann și a avut premiera pe 15 mai, anul acesta, la Teatru³. Producția este realizată de Teatrul Național Iași, în coproducție cu FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași, în cadrul proiectului „UnderAct – Program de rezidențe și mobilitate artistică”.

Regia, scenografia, adaptarea textului și universul sonor au fost asigurate de Florin Caracala. Din distribuție fac parte: Marian Stavarachi, Mălina Lazăr, Tatiana Ionesi, Daniel Busuioc, Răzvan Conțu, Andreea Boboc și Marian Chiculiță.

„Antonin Artaud. Familia Cenci” după Shelley și Stendhal este al V-lea proiect al regizorului Silviu Purcărete la Naționalul ieșean și a avut premiera pe 12 iunie în Sala Mare a teatrului. Scenografia îi aparține lui Dragoș Buhagiar, iar distribuția este formată din: Călin Chirilă, Doru Aftanasiu, Ionuț Cornilă, Haruna Condurache, Mălina Lazăr, Ada Lupu, Horia Veriveș, Petronela Grigorescu, Pușa Darie, Diana Roman, Radu Ghilaș, Andrei Sava, Diana Chirilă, Dumitru Năstrușnicu, Valentin Mocanu, Constantin Grigorescu, Fabian Toderică, George Gușuleac, Flavius Grușcă, Marian Stavarachi, Ionuț Cozma, Cosmin Puțanu, Robert Agape și Marian Chiculiță.

Festivalul Național de Teatru de la București se defășoară în perioada 5-13 noiembrie 2022. Deschiderea oficială a celei de-a 32-a ediţii a festivalului a avut loc sâmbătă, 5 noiembrie și a debutat cu vernisajul unei expoziţii-document dedicată personalității lui Ion Caramitru.

Comentarii