Tentativă disperată: Primarul din Oţeleni a încercat să-şi salveze mandatul dând vina pe un subordonat

sâmbătă, 06 august 2022, 01:50
3 MIN
 Tentativă disperată: Primarul din Oţeleni a încercat să-şi salveze mandatul dând vina pe un subordonat

Indolenţa unui funcţionar a fost adusă ca argument în instanţă în favoarea fostului şef. Fostul primar al comunei Oţeleni a cerut anularea ordinului prefectului prin care fusese demis invocând faptul că secretarul Consiliului Local a întârziat redactarea unui referat. Argumentul a fost respins fără discuţii de judecători.

Felician Gherăescu a fost demis luna trecută ca urmare a unui control efectuat în 2019 de Agenţia Naţională pentru Integritate. Edilul se aflase în stare de incompatibilitate întrucât votase în calitate de consilier local la mai multe şedinţe ale CL, inclusiv la cea în care fusese desemnat primar interimar al comunei. Conform legii, încetarea de drept a mandatului unui ales local este constatată de prefect printr-un ordin emis după primirea de la secretarul CL a unui referat care atestă ilegalitatea comisă. Referatul trebuie redactat în termen de 10 zile de la constatarea stării de incompatibilitate.

Raportul ANI privind incompatibilitatea în care se găsea Gherăescu a fost atacat de acesta în justiţie. La începutul lunii aprilie, după hotărârea definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ANI a solicitat secretarului CL Oţeleni redactarea referatului impus de lege. Referatul a fost emis însă abia pe 7 iulie, după numeroase insistenţe ale Prefecturii şi ANI. În aceeaşi zi, prefectul a emis şi ordinul de demitere. Gherăescu a invocat în favoarea sa cele trei luni trecute între solicitarea ANI şi redactarea referatului, durată care depăşea cu mult termenul legal de 10 zile, dar şi faptul că referatul nu era motivat.

„În prezenta cauză, referatul secretarului general nu există, întrucât nu se menţionează motivul legal de încetare a mandatului şi nu se face o propunere de încetare a mandatului de primar al reclamantului. De asemenea, acesta a fost emis cu încălcarea termenului imperativ de 10 zile de la data intervenirii situaţiei de încetare a mandatului de primar, termen stabilit de legiuitor în mod imperativ. În cazul de faţă, având în vedere că există un referat al secretarului general nemotivat şi emis cu încălcarea termenului imperativ de 10 zile, apreciază că acest aspect atrage şi nemotivarea ordinului de constatare a încetării de drept a mandatului de primar al reclamantului”, a argumentat primarul.

Argumentele fostului edil au fost respinse însă de magistraţii Tribunalului ieşean. Aceştia au subliniat faptul că secretarul CL era subordonat primarului, deci „tragerea de timp” era explicabilă. „Nu se poate ignora împrejurarea că reclamantul a avut calitatea de primar al UAT Oţeleni, iar secretarul general al unităţii administrative se afla în raporturi de subordonare cu reclamantul. Termenul de 10 zile este stabilit de legiuitor pentru a obliga secretarul la îndeplinirea de îndată a aceste atribuţii legale şi pentru a nu lăsa la latitudinea acestuia modalitatea în care o va îndeplini.

Depăşirea acestui termen poate atrage sancţionarea disciplinară şi/sau penală a secretarului, dar în niciun caz nu încetează obligaţia acestuia de a întocmi referatul în cauză. Un raţionament contrar ar duce la lipsirea de conţinut a însăşi legii, întrucât s-ar lăsa la latitudinea unuei persoane, de regulă subordonată celui al cărui mandat trebuie să înceteze îndeplinirea acestor formalităţi”, au replicat judecătorii.

Comentarii