Tinereţe după gratii: zece ani de închisoare după ce şi-a incendiat fratele

marți, 21 decembrie 2021, 02:50
3 MIN
 Tinereţe după gratii: zece ani de închisoare după ce şi-a incendiat fratele

Un tânăr şi-ar putea petrece următorul deceniu în spatele gratiilor, după ce a încercat să-şi ucidă propriul frate. Tribunalul i-a stabilit o pedeapsă aproape de maximul prevăzut de Codul Penal, dar ultimul cuvânt îl va avea Curtea de Apel, care va analiza dosarul la sfârşitul lunii viitoare.

În vârstă de 22 de ani, Adrian Mia locuia cu fratele său în vârstă de 30 de ani şi părinţii într-o casă din Valea Lupului. Pe fondul consumului de băuturi alcoolice, Mia devenea violent şi provoca scandaluri, relaţiile din familie fiind tensionate. În seara zilei de 19 martie, Mia a fost vizitat de doi prieteni, cu care a băut bere. După aproximativ o oră, s-a întors acasă şi fratele lui Mia, de la muncă. A mai fost cumpărat un bidon de 2,5 litri de bere, băut în patru. În cele din urmă, cei doi prieteni au plecat, lăsându-i singuri pe fraţi, în relaţii bune. În jurul orei 23.00, Adrian Mia i-a reproşat fratelui său că nu a restituit o sumă de bani primită de la un cunoscut.

Fratele i-a răspuns că nu e nicio problemă, urmând să plătească datoria în două tranşe. Răspunsul l-a nemulţumit pe Mia, care şi-a ameninţat fratele că îi va da foc. Imediat, şi-a şi pus ameninţarea în practică. A luat o sticlă de diluant de lângă pat şi şi-a stropit fratele, apoi a aprins un chibrit şi l-a aruncat spre acesta. Hainele s-au aprins, iar M.M. a ieşit din casă şi s-a aruncat într-o baltă din curte, pentru a stinge focul. Strigătele acestuia au alertat-o pe mamă, care şi-a văzut fiul mai mare dezbrăcat până la brâu, cu arsuri în zona pieptului, ţipând de durere „Văleu, nu mai pot!”.

După o scurtă discuţie cu mama sa, Adrian Mia a sunat la 112 şi a anunţat că i-a dat foc fratelui său, solicitând o ambulanţă pentru acesta şi, pentru el însuşi, o internare la Institutul de Psihiatrie „Socola”. „Am avut un joc cu frate-meu. Într-un fel sau altul, i-am dat foc. Are arsuri pe piept”, a spus acesta.

M.M. a fost internat cu arsuri de gradul II-III pe aproximativ 25% din suprafaţa corpului, mai ales pe faţă, gât, piept şi mâna stângă. A avut nevoie de peste 5 săptămâni de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni, pe parcursul cărora i s-a grefat piele pe o cincime din trup. Adrian Mia a fost internat şi el, fiind diagnosticat cu tulburare de personalitate instabil emoţională, intelectual liminar, respectiv sub medie şi intoxicaţie alcoolică acută.

Mia a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor asupra unui membru al familiei. Tentativa de omor se pedepseşte cu închisoarea între 5 şi 10 ani. În cazul infracţiunilor îndreptate împotriva unei rude, pedeapsa poate creşte cu un sfert. Astfel, Mia era pasibil de o pedeapsă maximă de 12 ani şi 6 luni de închisoare. Magistraţii Tribunalului au luat totuşi în calcul în favoarea lui nivelul de educaţie, el fiind absolventul a numai trei clase, dar şi regretul pentru comiterea faptei. Mia a fost condamnat la 10 ani de închisoare, dar şi la plata tratamentului necesar fratelui său, în sumă totală de aproape 125.000 lei. Totodată, a fost dispusă şi confiscarea celor 300 ml de diluant rămas în sticla folosită pentru incendierea victimei.

Comentarii