Traficanţi de heroină condamnaţi recent la Iaşi: cea mai mare pedeapsă – nouă ani şi cinci luni de închisoare

marți, 29 august 2023, 01:50
3 MIN
 Traficanţi de heroină condamnaţi recent la Iaşi: cea mai mare pedeapsă – nouă ani şi cinci luni de închisoare

Furnizori și dealeri, patru traficanți de heroină vor intra împreună după gratii. Deși la data comiterii faptelor, legea prevedea pentru comercializarea de droguri de mare risc pedepse cu închisoarea mergând până la 12 ani, traficanții au scăpat cu pedepse mai mici. Pronunțată săptămâna trecută, sentința Tribunalului mai poate fi modificată de Curtea de Apel.

Activitatea documentată de procurorii DIICOT a celor patru s-a desfășurat în perioada mai-iulie 2022. Cercetările au plecat de la un denunțător, care a reclamat că ieșeanul Andrei Jăscu vinde heroină cumpărată din București.

Jăscu era deja cunoscut polițiștilor Biroului de Combatere a Crimei Organizate, întrucât fusese martor în mai multe dosare penale și având legături cu mai mulți traficanți și consumatori. Consumator dependent de heroină și cunoscut cu astfel de preocupări încă din 2018, Jăscu mai fusese condamnat de-a lungul timpului pentru tâlhărie sau furt și fiind cercetat pentru proxenetism și lovire.

Audiați de procurori, mai mulți consumatori au confirmat că au cumpărat de zeci de ori heroină de la Jăscu. Una dintre sursele de droguri ale lui Jăscu era un bucureștean, Alexandru Baboi, de la care ieșeanul a cumpărat în decurs de o lună, în mai multe reprize, cel puțin 26 de grame de heroină. Cantitatea ar fi putut ajunge pentru cel puțin 500 sau chiar 2.500 de doze a 0,01-0,05 grame.

Ieșeanul era prudent, deplasându-se la București alternativ cu trenul, microbuzul sau cu mașini închiriate și cumpărând cantități mici de drog. Mai puțin prudent a fost însă în privința comercializării, printre clienții săi numărându-se și investigatori sub acoperire.

În timpul cercetărilor referitoare la Jăscu și Baboi, în dosar au fost „agățați” încă doi bucureșteni, respectiv Mihai Marin și Gheorghe Dumitru, zis „Gode Londonezu”. Marin se deplasa ocazional la Iași, aducând droguri, iar Gheorghe, dependent de heroină, le comercializa.

Uneori, același dealer vindea și din marfa lui Jăscu, astfel încât acesta din urmă să fie mai puțin vizibil ca traficant. Pentru bucureșteni, merita efortul, întrucât heroina se vindea mai bine la Iași decât în capitală.

Activitatea traficanților a fost detaliată anchetatorilor de către Dumitru. Incapabil să scrie și citind cu foarte mare greutate, acestuia declarația i-a fost citită pentru confirmare de către apărătorul său. Ulterior, în fața instanței, el și-a schimbat declarația, minimizând rolul lui Jăscu și afirmând că se afla în sevraj atunci când a fost audiat de procurori. Magistrații Tribunalului i-au respins a doua declarație, ca nesinceră.

După nici două luni de cercetări, anchetatorii aveau suficiente date pentru a organiza prinderea în flagrant a traficanților, aceștia fiind reținuți în Iași. Nici procesul nu a durat mult. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, iar instanța și-a pronunțat sentința miercurea trecută. Jăscu a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare.

Baboi, care avea și el un cazier impresionant, a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare, ca și Mihai Marin. Dumitru a primit cea mai severă pedeapsă. Noile fapte fuseseră comise pe durata termenul de supraveghere acordat pentru o pedeapsă cu suspendare. Ca urmare, cele două pedepse au fost contopite, iar traficantul urmează să petreacă în spatele gratiilor 9 ani și 5 luni. Jăscu, Marin și Dumitru au declarat deja apel împotriva sentinței Tribunalului. 

Comentarii