Traficul din zona Bucium: Zece întrebări pentru Primărie de la un secretar de stat

joi, 19 august 2021, 07:15
4 MIN
 Traficul din zona Bucium: Zece întrebări pentru Primărie de la un secretar de stat

Adrian Covăsnianu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, critică lipsa de viziune şi de soluţii a municipalităţii în rezolvarea problemelor de trafic din zona Bucium. El propune înfiinţarea unei comisii de mobilitate de urbană la nivelul Primăriei şi adresează zece întrebări instituţiei. 

Vezi mai jos postarea secretarului de stat pe Facebook.

"Situația din zona Bucium reprezintă o mostră autentică de eșec din partea autorității publice locale!

Zona Bucium ambuteiată de ani de zile "beneficiază" în aceste săptămâni premergătoare deschiderii anului școlar de un șantier și de o nouă gâtuire a circulației și așa extrem de îngreunate.

Zona Bucium reprezintă de mult pentru autoritățile locale un "poligon de încercare" pentru psihicul uman și al răbdării locuitorilor. 

Cel mai recent experiment social (eșuat bineînțeles!) s-a numit "Modernizarea șoselei Iași-Bârnova". Ieșenii din zonă, plătitori de taxe și impozite, deopotrivă și părinți, copiii treziți cu noaptea în cap pentru a ajunge la grădinițe și școli, antreprenorii locali etc. au "beneficiat" timp de aproximativ 3 ani de zile (contract semnat în 2017 și oarecum finalizat în primăvara anului 2020) de doze consistente de nervozitate, kilograme de praf, zeci de decibeli și ambuteiaje constante. De regulă o lucrare de mică anvergură (sub 3 km lungime) durează câteva luni și nu ANI de zile!   

În 2021 experimentele pe ieșeni continuă cu același antreprenor și în aceeași zonă: Bucium! De data aceasta pe UNICA arteră de legătură dinspre sudul municipiului spre centru! Precizăm faptul că Primăria Municipiului Iași a luat decizia de a extinde sistemul de termoficare și pe șoseaua Bucium. O inițiativă normală și oarecum corespunzătoare dat fiind faptul că Institutul de Psihiatrie "Socola" și locuințele colective ANL nu beneficiază de agent termic în sistem centralizat.

Însă managementul traficului și organizarea șantierului arată limitările autorităților locale!

Gospodărirea și administrarea unui oraș reprezintă principalele activități cotidiane pe care autoritatea locală trebuie să le efectueze! Lucrarea din Bucium nu presupune construirea de pasaje supraterane/subterane cu n benzi pe sens, bretele de acces denivelate de viteză sau un proiect mega-complex! E doar o lucrare banală de extindere a sistemului de termoficare!

Din păcate zona Bucium nu va beneficia prea curând de ample lucrări de transport și mobilitate urbană, alternative de trafic, străzi noi ci se va "mulțumi" doar cu o extindere a sistemului de termoficare, o investiție elementară, de bază ce trebuia efectuată cu ani buni de zile în urmă.

Lipsește viziunea precum și intenția de a materializa investiții publice în zona Bucium și implicit de a crea premise de dezvoltare!

Încă din iulie 2020 am prezentat o serie de propuneri ce au ca obiect mobilitatea și transport periurban și urban:

1. alternativa de transport la șos. Bucium pe o arteră paralelă (viitoare)

2. transport public extins în zona Vișan-Hlincea-Manta Roșie

3. Varianta Ocolitoare Iași-Est (info aici : https://apix.ro/ocolirea-iasului-prin-est-un-drum-29-km…/)

Întrebări pentru u.a.t. Iași:

1. Oare cum ar fi fost ca acest șantier să fi demarat de la finele lunii iunie pentru ca antreprenorul să beneficieze de un amplasament mai liber de sarcină, de un trafic mai aerisit și implicit de condiții de lucru mai bune?

2. Oare cum ar fi fost dacă alternativa Bucium s-ar fi construit deja și populația din zonă ar fi fost afectată mai puțin de această investiție?

3. Oare cum ar fi fost ca zona Bucium să aibă mai multe căi de acces spre oraș?

4. Oare cum ar fi ca în cartierul Bucium să existe trotuare pietonale?

5. Oare cum ar fi să existe hidranți stradali acoperiți în zonă?

6. Oare cum ar fi să existe aliniamente stradale înverzite?

7. Oare cum ar fi să nu mai existe mașini parcate pe spațiul public?

8. Oare cum ar fi să avem transport public din Bucium spre Copou?

9. Oare cum ar fi să avem parcuri de agrement în Bucium?

10. Oare cum ar fi să existe autobuze electrice pe zona Bucium ca o măsura publică de reducere a poluării cu pulberi în suspensie?

Pentru a elimina/răspunde la o parte din aceste întrebări (posibil retorice!) reiau propunerea promovată încă din iulie 2020: Înființarea unei COMISII de MOBILITATE URBANĂ/TRAFIC INDEPENDENTĂ/DE SPECIALITATE sau a unui DEPARTAMENT DE MOBILITATE URBANĂ care sa analizeze impactul viitoarelor investiții (civile, industriale, infrastructura, utilități) in zona Bucium! Orice documentație de urbanism/investiție/modernizare trebuie să fie analizată din perspectiva fluxurilor de trafic pe care le generează pe termen SCURT, MEDIU si LUNG cu implicații asupra mobilității de transport și persoane!

Consider că un asemenea organism (așa cum există Comisia/Biroul de Versanți în cadrul Primăriei Municipiului Iași) ar trebui înființat și operaționalizat!

Mi-aș dori ca primăria să mediteze la această propunere!"

Comentarii