Tribunalul va tranşa procesul barierei montate lângă bloc

marți, 01 februarie 2022, 02:54
2 MIN
 Tribunalul va tranşa procesul barierei montate lângă bloc

Bariera instalată în spatele unui bloc din Centru i-a învrăjbit pe locatari. Bariera era menită să permită accesul doar riveranilor, care urmau să plătească pentru a primi o telecomandă. Situaţia l-a revoltat pe unul dintre locatarii blocului, care a refuzat să dea vreun ban pentru a-şi scoate maşina din garaj. Cazul a ajuns pe rolul instanţei, Tribunalul fiind chemat să dea verdictul.

Un grup de şase locatari ai blocului de pe Costache Negri a solicitat în 2013 avizul Comisiei de Circulaţie de pe lângă Primărie pentru montarea unei bariere la intrarea în parcarea din curtea interioară a blocului. Bariera a fost montată efectiv abia în decembrie 2019. Apoi, locatarii au fost invitaţi să ceară câte o telecomandă de acces. Aurel G. a refuzat să se conformeze, reclamând faptul că montarea barierei a fost făcută fără consultarea celorlalţi locatari şi fără aprobarea asociaţiei de proprietari. El se găsea în situaţia de a nu mai putea scoate maşina din garaj decât plătind. Ca urmare, i-a chemat în judecată pe cei 7 vecini implicaţi în afacere.

Magistraţii Judecătoriei au analizat cu precădere legalitatea montării barierei. Ei au constatat că la dosar a fost depus doar un răspuns al Primăriei referitor la condiţiile în care montarea ar putea fi aprobată, nu şi avizul propriu-zis. Lipsea şi documentaţia referitoare la operaţiunea de instalare, procesul-verbal de recepţie a lucrării sau detalii referitoare la firma care făcuse efectiv montarea. La rândul său, asociaţia de proprietari a precizat că nu fusese informată de iniţiativa celor 7 locatari şi nici nu o discutase în cadrul adunării generale. Judecătorii nu au putut stabili clar cui a aparţinut iniţiativa. Dintre cei 7 menţionaţi în corespondenţa cu Primăria, unul era decedat încă din 2007. Dintre ceilalţi, majoritatea au spus că nu au nicio legătură cu montarea barierei, fiind indicaţi ca „autori” cei doi care au pretins sume de bani de la ceilalţi locatari, R.B.I. şi P.S. „Dreptul de proprietate comună obligă pe titularii acestuia ca, în raporturile dintre ei, să acţioneze într-o manieră concordantă, să îşi exercite în mod concurent şi congruent drepturile, fără a se stânjeni sau limita reciproc în acest exerciţiu. Orice acţiune care se îndepărtează de la aceste principii, reprezintă o încălcare a regulilor de conduită pe care legea civilă le impune cu privire la dreptul de proprietate si coproprietate şi dă dreptul celui lezat să obţină protejarea drepturilor sale prin constrângerea celui care le-a încălcat”, au precizat judecătorii. Aceştia au dispus ca bariera să fie desfiinţată pe cheltuiala lui R.B.I. şi P.S. În caz de refuz, reclamantul are dreptul să desfiinţeze singur bariera, costurile operaţiunii urmând să fie suportate tot de cei doi. Apelul împotriva sentinţei Judecătoriei a intrat pe rolul Tribunalului, ieri desfăşurându-se primul termen al procesului.

Comentarii