Tu ce-ţi doreşti în noaptea dintre ani?

marți, 19 decembrie 2023, 02:51
1 MIN
 Tu ce-ţi doreşti în noaptea dintre ani?

Se încheie anul, fiecare face un bilanț, ce a fost bun, ce a fost rău, câte dorințe ne-au fost împlinite până acum, ce eșecuri ne-au întristat, iar în noaptea dintre ani ne punem, ca de fiecare dată, alte speranțe și alte dorințe pentru anul care vine. Toate acestea, indiferent cum sunt formulate de o persoană pentru sine, pot fi considerate importante și, prin urmare, merită, credem, tot efortul să fie îndeplinite. 

Cineva și-ar putea dori un Rolex, altul o mașină de spălat cu uscător, altcineva o pisică de rasă, altul, poate, să publice o carte sau să-și schimbe job-ul, un copil își poate dori un ghiozdan și o pereche de ghete pentru a merge la școală, doi tineri să-și concretizeze o relație, cineva s-ar putea găsi într-o situație foarte dificilă în care trebuie să supraviețuiască, și ar vrea, mai presus de toate, sănătate, pentru ca doar atunci când o va avea va putea să se gândească cum să-și îndeplinească celelalte dorințe.

Totuși, credem că supraviețuirea, dintre toate acestea, va fi considerată cea mai importantă dorință pentru o persoană, deoarece fără realizarea ei, toate celelalte își pierd sensul. Oferindu-ne oportunitatea de a trăi, putem ținti orice. O persoană își poate dori, de pildă, un copil, aceasta va fi nu doar o dorință de autorealizare, ci ar reprezenta și contribuția ei la viitorul familiei sale și, de ce nu, al speciei umane. La sfârșitul călătoriei prin viață va fi ceva de care să fim mândri, iar ea, cu siguranță, va fi mândră cu copiii săi. Alții nu-și doresc copii, ci realizări în știință, educație, realizări sportive, contribuție la cultură, o specializare într-un domeniu, o casă mai spațioasă, implementare a ideilor politice, pot exista, desigur, diferite opțiuni. Cert e un lucru: o persoană care își realizează marile dorințe este ca un Creator. Face ceea ce consideră important să facă pentru existența lui, iar aceasta este deja o mare realizare. 

Puterea personalității noastre se manifestă, în mare măsură, în dorințele noastre. Cu cât le realizăm mai competent, folosind toate calitățile noastre pentru a le atinge, cu atât suntem mai puternici. Nu este necesar să obținem un succes remarcabil, să depășim alți oameni, să primim recunoaștere, este suficient să avem o dorință mare, sub forma unui important obiectiv, și să ne străduim pentru realizarea ei pentru a deveni o persoană grozavă în ochii noștri. Dar și dorințele mai mici, să le numim astfel, sunt necesare, prin realizarea lor o persoană poate să-și simtă capacitatea de a-și atinge obiectivele și, pur și simplu, să se bucure de viață. O excursie, un animal de companie adoptat de la un padoc, câteva kilograme în minus, achiziționarea unui tablou pot fi și ele obiective pentru noul an. Micile dorințe, dacă sunt realizate, ne vor sprijini credința în abilitățile noastre. În acest fel, un om va ști, cel puțin, de ce trăiește: trăiește ca să-și facă viața mai frumoasă. În plus, realizarea dorințelor, indiferent de care tip sunt, necesită timp și, prin urmare, o autodisciplină ridicată, în care oricine – sau aproape oricine – este gata să facă, pentru o perioadă, ceea ce trebuie făcut pentru a-și atinge, în cele din urmă, obiectivele. Și când aceasta se realizează, va experimenta o satisfacție deosebită.

Dorințele importante, semnificative, trebuie să se bazeze pe ceva adevărat, neschimbabil, care și-a dovedit deja importanța pentru viața fiecăruia din noi. Acest lucru este necesar pentru ca o persoană să nu dorească imposibilul, absurdul, utopicul și să nu urmărească scopuri false în această viață, acționând astfel în detrimentul său sau al altor oameni. Credem că o dorință importantă este, de exemplu, dorința de a învăța și, prin urmare, de a se dezvolta intelectual. Cu cât cineva știe mai multe, e pregătit, cu atât mai puțin este expus la amenințări și cu atât mai mult este capabil să-și atingă obiectivele. Îți vei pierde locul de muncă, nu va fi o problemă, tu ești pregătit pentru a obține un altul care să te ajute să supraviețuiești. Îți dorești să obții un post mai bun, unul pe care tu îl găsești potrivit pentru tine, desigur, pregătit fiind, îl vei obține. Vrei să deschizi un cabinet, trebuie să studiezi, să te specializezi, să te pregătești pentru examene să-ți obții atestatul, chiar să îți sacrifici timpul care altădată era destinat altor preocupări. Indiferent în ce vrei să te realizezi, va trebui să lucrezi cu tine, pentru că fără aceasta nu vei obține mare succes. Trebuie să lupți împotriva rezistenței mediului extern, de obicei ostil, neprietenos cu obiectivele tale, și pentru aceasta trebuie mai întâi să faci față slăbiciunilor tale interne, ceea ce este, trebuie să recunoaștem, foarte greu de realizat dacă nu îți impui disciplină, un program ferm și respect față de obiectivul vizat. 

Apoi, avem dorințe asociate cu valorile familiei. Omul trebuie să organizeze un sistem în care va fi posibil nu numai să lase urmași, ci și să-i educe. Să fie iubit, respectat și să iubească și să respecte la fel. Un astfel de sistem este familia. Să ai o familie, să ai grijă de o familie, să ai copii, să încerci să faci tot posibilul ca ei să se poată, la rândul lor realiza, asta ar putea fi o dorință importantă. Dar și în acest caz, vom lupta cu propriile slăbiciuni dacă vrem să vedem aceste obiective împlinite. Întotdeauna am avut și vom avea slăbiciuni și, prin urmare, trebuie să le facem față toată viața. Iar calitățile puternice apar atunci când reușim, prin autocunoaștere, să înlăturăm unele dintre slăbiciunile noastre. Știi bine pe ce calități și abilități te bazezi când îți dorești ceva? Vrei să ajungi un renumit hairstylist, dar ai învățat să tunzi? Vrei o familie fericită și armonioasă, dar ești sigur că ești capabil să fii un tip loial și sincer într-o relație?

O trăsătură caracteristică a dorințelor imature este lipsa de sens, inutilitatea și chiar absurditatea lor totală. Un exemplu de dorință imatură și absurdă este dorința de a obține totul deodată. Când oamenii își doresc acest lucru, de a obține totul deodată, nu își pot imagina consecințele îndeplinirii tuturor dorințelor. Ce ar fi dacă ar fi să primim totul? Acest lucru ar duce, să spunem sincer, în multe cazuri, la o mare dezamăgire și, bineînțeles, la depresie. De ce? Pentru că oamenii își vor pierde rapid interesul pentru viață. Pentru că viața, prin esența ei, conține așteptarea constantă a ceva.

Să spunem că oamenii vor să aibă o sănătate bună, dar, în același timp, nu o monitorizează, nu își controlează dieta, mănâncă haotic, beau excesiv, lenevesc, nu fac tratament atunci când este necesar. Adică vor doar să fie sănătoși și se roagă pentru asta, dar, practic, nu fac nimic pentru sănătate. De asemenea, oamenii vor să aibă succes în diverse lucruri, vor să fie bogați, iubiți, apreciați, vor funcții înalte, dar în același timp nu fac lucrurile care pot duce la asta. De exemplu, ei nu învață, nu sacrifică unele lucruri sau activități de dragul succesului dorit, cum ar fi, lenea, nepăsarea, alcoolul sau distracția. Vor bogăție, dar se mulțumesc cu un ajutor social. Vor dragoste, dar nu caută să găsească un partener. Oamenii vor doar ca succesul să le cadă, subit, în cap, ceea ce este imposibil. Ei bine, poate se întâmplă așa ceva, când ceva bun intră în viața cuiva din pură întâmplare, cum ar fi să câștige la loto sau să primească neașteptat o moștenire, dar a conta pe această șansă este oarecum frivol. 

Mulți își doresc să aibă alături de ei un partener cu multe calități pozitive și fără deficiențe. De exemplu, o femeie își poate dori ca partenerul ei să fie sexy, deștept, bogat, cult, plus o grămadă de alte calități, și, în același timp, să-i fie credincios, cinstit cu ea, să-i aducă flori în fiecare dimineață, să fie plăcut în public, să aibă umor, să-și iubească soacra, să facă ordine în casă, să o asculte orbește și să-i îndeplinească toate dorințele. În general, o astfel de persoană trebuie să combine calități incompatibile, s-ar putea spune chiar calități care se exclud reciproc. Un asemenea bărbat e o utopie, nu există. Și aceasta este, fără nici o îndoială, o dorință infantilă. Când o femeie sau un bărbat dorește să vadă lângă ea sau el o persoană care, în principiu, nu poate exista în natură, aceasta este o dorință absurdă care nu se va împlini niciodată. Prin urmare, ei nu vor primi nimic. Și dorința s-ar putea transforma, din nefericire, într-o deziluzie.

Opinia noastră e că o personalitate puternică se formează tocmai din toate realizările pe care aceasta le are. Cu cât sunt mai multe și cu cât sunt mai semnificative, cu atât ne vom simți mai împliniți și mai puternici. Prin urmare, este extrem de important să alegi alunele în funcție de măselele tale, astfel încât să le poți sparge fără să te temi că rămâi fără dantură. Nu putem ridica imediat ștacheta prea sus și să încercăm să sărim dintr-o mișcare gardul de trei metri în încercarea de a ne îndeplini o dorință. În general, unele lucruri pot fi realizabile, dar poate să dureze ani de zile pentru a fi realizate. Nu toată lumea este capabilă să demonstreze o astfel de rezistență, perseverență și eficiență pentru a face tot ce este necesar timp de mulți ani pentru a-și atinge scopul principal. Majoritatea oamenilor își vor pierde încrederea în succes dacă nu li se oferă imediat și vor renunța să își mai dorească realizarea unui anumit obiectiv, considerându-l prea dificil, indiferent de beneficiile pe care le promite. 

Atunci când avem ocazia să studiem experiența altcuiva în îndeplinirea dorințelor sale, credem că putem prezice cu mult mai multă acuratețe ce ne așteaptă dacă acele dorințe pe care noi înșine le avem sunt realizate sau chiar putem să ne facem o idee despre procesul de implementare a lor. Este recomandabil să-ți creezi o astfel de oportunitate studiind chiar experiența altora înainte de a te decide asupra unui lucru. O femeie și-ar dori să cucerească și să se căsătorească cu orice preț cu un bărbat: este chiar bărbatul potrivit așteptărilor ei? Cucerindu-l, oare, nu s-ar întâmpla ca el, pe care nu-l cunoaște atât de bine, doar îl iubește platonic, să atârne, mai târziu, cum s-a întâmplat în multe cazuri, ca o piatră de moară de gâtul său? Poate altcineva și-ar dori un colier cu diamante, dar salariul nu-i permite nici măcar să fie cu facturile la zi. Merită să facă un împrumut pentru a-l avea? Ce s-a întâmplat cu cei care au fost nechibzuiți cu banii? S-au simțit mai împliniți, mai fericiți, mai realizați în viața lor având un asemenea obiect? Mulți oameni au făcut în viața aceasta multe înaintea noastră, multe dintre drumurile pe care vrem să le luăm la picior au ​​fost deja călcate. Nu am inventat noi roata. Și chiar dacă fiecare experiență este unică în felul ei, poveștile altora, uneori, ne pot ajuta să anticipăm multe și să ne salveze de multe probleme neplăcute. Poveștile de viață ale altor oameni ne învață, credem, să ne gândim mai bine la dorințele pe care le avem, să ne oprim pentru o secundă în loc analizîndu-ne, printr-o introspecție, posibilitățile reale nu doar de a le îndeplini, dar și de a le face față, dacă acestea se îndeplinesc.

Uneori, poveștile de viață ale celor din jur vin în întâmpinarea noastră ca lecții din care avem de învățat. De aceea, pe parcursul acestui an, care iată, ne părăsește, am tot povestit, în fiecare marți, aici, în Ziarul de Iași, despre ceea ce suntem, cu bune, cu rele, în suferință sau în veselie, în așteptări sau în resentimente, în eșec și succes, povestind, negreșit, despre viață. A fost încă un an în care ne-am întărit convingerea că viața, cu toate provocările ei, este, de fapt, cel mai frumos și minunat dar pe care îl poate primi cineva. Vă urez, dragi cititori, ca acest dar să vă însuflețească dorințele în noaptea dintre ani!

 

Cristina Danilov este psiholog

Comentarii