TUIAȘI va avea o serie de colaborări cu universităţi din SUA şi Japonia

sâmbătă, 08 iunie 2019, 01:56
3 MIN
 TUIAȘI va avea o serie de colaborări cu universităţi din SUA şi Japonia

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a iniţiat o serie de colaborări cu universităţi din SUA şi Japonia în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente modiale dedicate învăţământului superior.

Delegaţia Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, formată din rectorul prof. Dan Caşcaval şi prorectorul responsabil cu relaţii internaţionale prof. Irina Lungu, a participat Conferinţa şi Expoziţia anuală NAFSA, desfăşurate la Washington, SUA, săptămâna trecută. Este pentru prima dată când România este invitată la acest eveniment, care a reunit 3.500 de universităţi din peste 100 de ţări, cu mai mult de 10.000 de participanţi. România a avut reprezentanţi de la 24 de universităţi, reunite sub pavilionul naţional „Study in Romania“, organizat de Consiliul Naţional al Rectorilor din România, Ministerul Educaţiei Naţionale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

Prof. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI, a precizat că principalul obiectiv al NAFSA 2019 a fost acela de a aduce împreună universităţi, posibili parteneri din zona educaţională, organizaţii şi companii. De asemenea, au fost purtate discuţii pe teme ce au vizat colaborări inter-universitare pe proiecte de cercetare sau doctorate în co-tutelă. Din Iaşi a mai participat la manifestare o delegaţie a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară“Ion Ionescu de la Brad“.

„Universităţile româneşti, prin cele 24 de reprezentante, au suscitat un interes aparte din partea organizatorilor şi a potenţialilor parteneri academici, ONG-uri sau firme de recrutare. Iaşul a fost reprezentat de cele două universităţi cu profil tehnic, reprezentare bine primităde participanţi, deoarece în SUA educaţia universitară în domeniile «inginerie şi tehnologie», indiferent de domeniu, este foarte dezvoltatăşi mai atractivă decât în Europa. Conferinţele-satelit ale evenimentului, organizate sub formă de workshop-uri, unele susţinute de personalităţi covârşitoare (Madeleine Allbright, Colin Powell), precum şi discuţiile purtate cu alte universităţi, au subliniat clar că rolul universităţilor de astăzi trebuie să se concentreze pe a-i determina pe studenţi să aleagă un drumşi săşi-l dezvolte astfel încât, prin carieră, să îşi poată atinge nivelul maxim al potenţialului creativ“, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.

În ceea ce priveşte colaborarea universitară, instituţiile din SUA au fost în special interesate de desfăşurarea de programe doctorale în co-tutelă în mai multe domenii ale ingineriei, în timp ce universităţile din Japonia şi-au exprimat interesul de a colabora cu TUIASI pentru desfăşurarea unor stagii de cercetare în domenii inginereşti şi al arhitecturii pentru studenţii de la ciclurile de masterat şi doctorat.

Astfel, în septembrie, TUIASI va fi vizitată de o delegaţie de la Nagoya Institute of Technology, din Japonia, pentru a semna un acord cu privire la mobilităţile din domeniul cercetării, iar spre sfârşitul anului mai mulţi reprezentanţi ai unor universităţi americane şi australiene vor veni la Iaşi pentru a discuta concret colaborarea pe diverse programe doctorale.

Comentarii