Tupeu de drogat în sevraj: a venit la cabinet să ceară un pahar cu apă dar a plecat cu buzunarele pline de bani

luni, 19 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Tupeu de drogat în sevraj: a venit la cabinet să ceară un pahar cu apă dar a plecat cu buzunarele pline de bani

Intrat într-un cabinet veterinat pentru un pahar cu apă, un ieşean a ieşit cu bani pentru o plimbare în străinătate. În cele din urmă, s-a ales şi cu o cazare gratuită pentru câţiva ani, după gratii.

Domiciliat în Podu Iloaiei, Florin Luca venise în dimineaţa zilei de 9 iulie 2020 la Iaşi, pentru a-şi cumpăra etnobotanice. Aflat în cartierul Alexandru cel Bun, a trecut prin dreptul unui cabinet veterinar. A intrat pentru a cere un pahar cu apă. A constatat însă că cele două angajate ale cabinetului se aflau în camera de tratament a animalelor şi nu aveau vedere asupra uşii de acces. În acelaşi timp, poşetele celor două erau lăsate pe tejghea. Luca a profitat de ocazie şi a sustras portofelele, unul dintre ele conţinând 5.000 de lei, iar celălalt, 300 de lei. A plecat cu portofelele, iar după ce le-a golit le-a aruncat în spatele blocurilor din apropiere.

Ulterior, Luca s-a deplasat în zona şes Bahlui, de unde şi-a cumpărat etnobotanice cu suma de 100 de lei. S-a întors acasă cu trenul. Restul banilor i-a cheltuit peste aproximativ o săptămână, pentru un drum către Marea Britanie.

Înregistrările camerelor video ale cabinetului au permis identificarea hoţului. De altfel, era cunoscut de mult poliţiei. La 28 de ani, necăsătorit şi fără ocupaţie, avea multiple antecedente penale, „experienţa” lui în domeniul infracţional fiind de peste 10 ani. „Condamnările dispuse faţă de inculpat, pe parcursul mai multor ani, pentru săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, atestă adoptarea de către acesta a unui stil de viaţă specific, parazitar, caracterizat prin săvârşirea de fapte antisociale în scopul obţinerii de venituri în mod facil, în detrimentul încadrării în muncă sau al desfăşurării unor activităţi licite prin care să îşi poată asigura mijloacele de trai necesare”, au apreciat magistraţii Judecătoriei, în faţa cărora a fost prezentat sub acuzaţia de furt.

Codul Penal prevede pentru furt o pedeapsă maximă de 3 ani de închisoare. Cum Luca şi-a recunoscut fapta în faţa anchetatorilor şi a judecătorilor, el a beneficiat de o reducere cu o treime a acestei limite. Magistraţii Judecătoriei l-au condamnat la pedeapsa maximă, de 2 ani de închisoare. Aceasta a fost contopită cu o altă condamnare anterioară, rezultând un total de 4 ani, 9 luni şi 10 zile de detenţie.

Sentinţa a fost contestată de Luca, acesta solicitând reducerea pedepsei. Curtea de Apel nu a găsit însă niciun motiv temeinic pentru aceasta, magistraţii apreciind că Judecătoria apreciase corect pericolul reprezentat de individ pentru societate. Sentinţa Judecătoriei a rămas neschimbată. 

Comentarii