UAIC a împlinit 158 ani. Invitat de onoare, ambasadorul Israelului

sâmbătă, 27 octombrie 2018, 01:57
3 MIN
 UAIC a împlinit 158 ani. Invitat de onoare, ambasadorul Israelului

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a celebrat ieri, 26 octombrie, împlinirea a 158 de la înfiinţarea primei instituţii de învăţământ superior din România, în 1860. La ceremonia festivă „Dies Academici“ au luat parte profesori, studenţi şi reprezentanţi ai altor universităţi din Iaşi, invitatul de seamă fiind Excelenţa Sa, Tamar Samash, ambasa­dorul statului Israel în România.

„Mă simt ca acasă în Iaşi, am fost întâmpinată frumos, revin cu plăcere şi prietenie în acest oraş. Trebuie să spun că între Universitatea «Cuza» şi cele din Israel există foarte multe colaborări, sunt studenţi din Israel care studiază aici şi sperăm ca şi din Iaşi să vină tineri să studieze în Israel. Sper să continuăm dezvoltarea relaţiei între ţările noastre prin intermediul punţilor academice şi universitare existente deja“, a declarat ambasadorul Tamar Samash.

În discursul său de inaugurare, Mihaela Onofrei, or­do­natorul de credite al UAIC, a precizat câteva dintre cele mai noi proiecte de­marate de către universitate, de la noul cămin, ce face parte din seria de patru ce vor fi inaugurate în Iaşi, la patru universităţi de stat, până la aprobarea pe 15 octombrie a unei finanţări de 18 milioane de lei pentru renovarea Corpului E, aflat într-o stare avansată de degradare. A­ceasta şi-a exprimat şi dorinţa ca să în­ceapă cât de curând lucrările şi la Casa Universitarilor din Iaşi, în condiţiile în care imobilul a fost intabulat şi are toate studiile premergătoare construcţiei reali­zate.

Tot în dimineaţa zilei de ieri, conducerea UAIC a inaugurat un centru modern de învăţare pentru studenţi, investiţia fiind una de 200.000 de euro, printr-un proiect al Băncii Mondiale.

„Aceasta este o festivitate dedicată studentului, activităţilor, cercurilor, investiţiilor realizate de noi la universitate pentru studenţi. În această perioadă au loc aproape 50 de evenimente la fiecare facultate, care serbează în felul ei ziua de naştere a universităţii. Ne dorim ca studenţii noştri să fie încântaţi de condiţiile pe care le oferim în procesul didactic şi, mai ales, să finalizeze cu succes atât studiile de licenţă, cât şi pe cele de doctorat“, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei.

Discursuri au mai ţinut în Aula Mag­na Mihai Eminescu şi preşedintele Sena­tului, prof.dr. Ovidiu Iancu, dar şi Vasile Asandei, director general al Agenţiei pen­tru Dezvoltare Regională Nord-Est.

S-au oferit şi 17 distincţii de Professor Emeri­tus către cadre didactice importante pentru universitate, precum prof.dr. Ovidiu Cârja, prof.dr. Liviu Antonesei, prof.dr. Ion Dafinoiu, prof.dr. Gheorghe Iacob, fiind premiaţi şi cei mai buni cercetători.

Cu această ocazie, studentul Cristian Vîntur a obţinut şi bursa „Sf. Dumitru“, oferită de universitate în cola­borare cu fostul rector, prof.dr. Dumitru Oprea. Acesta este în anul al III-lea la Facultatea de Informatică şi are un portofoliu foarte impresionant, fiind medaliat cu aur la olimpiada naţională de matematică în 2013 şi 2014, precum şi alte numeroase premii naţionale şi internaţio­nale la concursuri de matematică şi informatică. Premiul constă în oferirea unei bur­se de 400 de euro, pentru a obţine a­ceastă distincţie intrând în curs în total 12 studenţi ai UAIC.

Comentarii