Ultraj soldat cu o amendă penală: făptaşul are patru clase

marți, 29 august 2023, 22:51
2 MIN
 Ultraj soldat cu o amendă penală: făptaşul are patru clase

Aflat în concediu la părinți, un polițist din Țibănești a fost atacat verbal de un sătean din Țibana, cu care se intersectase în trecut. Acesta l-a amenințat pe omul legii că îl omoară, fără să treacă însă efectiv la fapte. A fost găsit vinovat de ultraj, dar judecătorii au preferat să nu-și bată prea mult capul cu el. Oricum intrase între timp după gratii pentru o tâlhărie, așa că i-au dat doar o amendă penală.

Faptele s-au petrecut în septembrie 2020, pe când agentul Vasile M. mersese la un magazin din centrul comunei Țibana, însoțit de fiul său de 6 ani, pentru a face cumpărături. S-a întâlnit pe terasa magazinului cu mai multe persoane pe care le-a salutat și cu care a intrat în vorbă. La o masă vecină se afla Ionuț Corciu, care l-a recunoscut pe polițist. Băut, Corciu l-a amenințat pe polițist că „o să-l aranjeze acum când este în civil”, că „o să moară de mâna lui”, adăugând că „decât să îl bată și să ia 5 ani, mai bine îl omoară și ia 10”. I-a arătat polițistului pumnul, și-a încordat mușchii brațelor și s-a întors cu scaunul spre Vasile M., pentru a fi mai convingător. Cu două săptămâni înainte, Vasile M. intervenise la un conflict din familia lui Corciu, iar accesta își adusese aminte. Polițistul mai fusese chemat la mai multe scandaluri în care fusese implicat Corciu. Nu-l amendase niciodată, dar ajunsese să fie cunoscut de acesta.

Polițistul a preferat să părăsească scena incidentului, plecând cu copilul său la secția locală de poliție pentru a depune o plângere. Între timp, Corciu și-a continuat spectacolul. La magazin își făcuse apariția tatăl polițistului, iar Corciu s-a apucat să-și repete amenințările de față cu acesta. În cele din urmă, gestionarul magazinului l-a scos pe Corciu de pe terasă, dar săteanul și-a mai continuat o vreme înjurăturile și amenințările din drum.

Relatarea polițistului a fost confirmată de martori, ca și de camerele video din centrul comunei și de pe terasa magazinului. Singurii martori care nu auziseră ameințările fuseseră prietenii lui Corciu. Acesta și-a recunoscut fapta, dar a afirmat că fusese provocat, polițistul adresându-i-se primul, cu apelativul „hoțule”. Declarația a fost respinsă însă de magistrații Judecătoriei, aceștia apreciind că polițistul nu avea niciun motiv să inițieze un conflict, mai ales că era însoțit de copilul său de șase ani. Deși Corciu era recidivist, judecătorii au preferat să nu-i aplice o pedeapsă cu executarea în regim de detenție. Ei au luat în calcul faptul că bărbatul avea doar patru clase și se afla deja în executarea unei pedepse cu închisoarea de 3 ani și 10 luni. Ca urmare, judecătorii i-au aplicat doar o amendă penală de 4.000 de lei, echivalând cu 200 de zile-amendă. Pronunțată luni, sentința poate fi contestată cu apel.

Comentarii