Un an şi patru luni de închisoare în loc de 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Spune că îl dor şalele şi nu poate munci

miercuri, 23 august 2023, 01:50
3 MIN
 Un an şi patru luni de închisoare în loc de 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Spune că îl dor şalele şi nu poate munci

Durerile de șale îl vor duce pe un tânăr ieșean din Dagâța în spatele gratiilor. Condamnat cu suspendare, el a invocat că starea sănătății îl împiedică să presteze perioada de muncă neremunerată în folosul comunității. Nu a fost însă crezut.

În octombrie 2020, pe când avea 21 de ani, Gheorghe Sîrbu a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducere fără permis. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de doi ani. În această perioadă, Sîrbu urma să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul primăriei Dagâța, cu excepția situației în care starea sănătății nu i-ar fi permis aceasta.

Prima întâlnire dintre Sîrbu și consilierul de probațiune a avut loc în decembrie, iar planul de supraveghere i-a fost înmânat în ianuarie 2021. De la prima întâlnire, Sîrbu a acuzat probleme la coloana vertebrală. I s-a cerut să aducă înscrisuri medicale doveditoare. Abia în noiembrie 2021, Sîrbu a prezentat două acte, respectiv un buletin de analize de sânge și o rețetă, fără legătură cu problemele de sănătate invocate. În martie anul trecut, consilierul de probațiune i-a dat un ultim termen de o lună pentru a depune înscrisuri medicale doveditoare. Nici de această dată nu s-a conformat. În cele din urmă, Serviciul de Probațiune a cerut revocarea suspendării executării pedepsei și executarea acesteia în regim de detenție.

Nici măcar în fața instanței, Sîrbu nu a fost mai cooperant. „Persoana condamnată a manifestat o atitudine sfidătoare faţă de toate demersurile întreprinse pentru contactarea sa, pentru a i se da posibilitatea de a se prezenta la Serviciului de Probaţiune şi pentru ca aceasta să conştientizeze necesitatea de a se supune obligaţiilor ce îi revin pe parcursul termenului de supraveghere. Totodată, condamnatul a manifestat o conduită complet inadecvată faţă de instanţa de judecată, în contextul în care deşi a solicitat amânarea cauzei pentru a i se da posibilitatea de a se prezenta la sediul Serviciului de Probaţiune, beneficiind în acest sens de clemenţa instanţei, nu a efectuat niciun demers în acest sens şi nu s-a mai prezentat ulterior în faţa instanţei pentru a-şi justifica atitudinea. În ceea ce priveşte atitudinea adoptată de persoana condamnată, constantă, univocă şi sfidătoare, instanţa apreciază că această conduită nu se datorează erorii sau necunoaşterii, ci, dimpotrivă, a fost o atitudine pe deplin asumată, ce defineşte o vizibilă rea-credinţă din partea persoanei condamnate”, au conchis magistrații Judecătoriei.

Aceștia au dispus revocarea suspendării și executarea în regim de detenție a întregii pedepse, minus o zi, perioadă în care fusese reținut în 2020. Contestația depusă de Sîrbu împotriva sentinței a intrat pe rolul Tribunalului, dosarul urmând să fie reanalizat luna viitoare.

Comentarii