Un austriac a organizat o cursă ilegală de maşini de teren în pădurile virgine din România

vineri, 19 mai 2023, 22:50
3 MIN
 Un austriac a organizat o cursă ilegală de maşini de teren în pădurile virgine din România

O cursă ilegală organizată prin pădurile Transilvaniei, la care participau 80 de maşini de teren puternice, venite din mai multe ţări, a fost oprită de autorităţi după ce s-a aflat că străinii au intrat fără drept în cel puţin două zone protejate. Au tăiat barierele, spun localnicii, care îi acuză şi că au speriat animalele sălbatice şi au distrus copacii. Şase zile a durat haosul pentru că intruşii au fost greu de prins. Foloseau un elicopter şi vedeau dacă sunt urmăriţi.

Cu vehicule asemănătoare celor folosite de armată şi maşini puternice cu tracţiune integrală, străinii s-au avântat, fără să ţină cont de reguli, în zonele sălbatice din Transilvania. Ca să pătrundă în pădurile protejate, au înlăturat obstacolele menite să-i ţină la distanţă.

Florin Marius Avram: „Au ajuns la barieră, s-au dat jos fără nico îngrijorare, au scos un flex cu baterie şi au tăiat o bucată din lanţ”.

Trecute de baiere, maşinile de teren au vânturat râurile, au răvăşit natura şi au adus spaimă animalelor sălbatice.

În Bihor, unii localnici au vrut să îi oprească.

Localnic: „Au fost şi agresivi. Nu au stat la poveşti. Au trecut prin spatele casei, la om prin târlă, prin iarba verde”.

Nici amenzile nu i-au oprit pe străini să intre cu maşinile în ariile protejate. Garda de Mediu din Bihor i-a sancţionat cu 60.000 de lei, dar ei au mers mai departe în Sălaj şi Maramureş. Aveau şi un elicopter cu care, posibil, să fi supravegheat zona ca să nu prinşi de autorităţi pentru că, spun cei de la Garda Naţională de Mediu, intrarea lor în pădurile virgine a fost abuzivă. Unii dintre străini şi-ar fi lipit pe maşini şi însemnele Romsilva.

Codruţ Bâlea, reprezentant al departamentului de fond forestier RNP Romsilva: „Considerăm evenimentul ca fiind organizat ilegal, iar utilizarea siglei Romsilva este, de asemenea, ilegală”.

Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Naţionale de Mediu: „Acest eveniment nu a solicitat şi nu a obţinut niciun aviz pentru a străbate munţii noştri, pentru a merge prin ariile naturale protejate”.

Pătrunderea maşinilor de teren în pădurile din România a fost organizată de un cetăţean austriac. Participanţii i-au plătit pentru fiecare maşină o taxă de trei mii de euro şi, în total, au fost 80 de vehicule.

Într-un mesaj pentru Ştirile PRO TV, organizatorul a susţinut că are un acord din partea Poliţiei şi Romsilva să intre pe unde doreşte cu maşinile în păduri, dar nu a vrut să arate documentele. Abia la intrarea în Parcul Naţional Munţii Rodnei, după ce imaginile cu deranjul provocat de străini au provocat indignare pe internet, jandarmii au oprit distracţia.

„Ca austrieci, brusc, nu mai suntem bineveniţi aici. Asta doare foarte mult. Înţeleg, însă, şi adevăratul motiv. Vetoul Austriei împotriva intrării României în Schengen”, a transmis, ulterior, organizatorul pentru Ştirile PRO TV.

Localnic: „Nu mi se pare corect. La ei toate-s la locul lor şi la noi aicea fac…”.

În Austria, Elveţia şi Germania, locurile unde se poate practica acest tip de distracţie sunt drastic restrânse din cauza agresivităţii lor asupra mediului şi a opoziţiei populaţiei locale.

SURSA: stirileprotv.ro

Comentarii