Un conflict prost gestionat la Politehnica

luni, 22 octombrie 2018, 01:43
4 MIN
 Un conflict prost gestionat la Politehnica

 

Antrenorul Flavius Stoican şi conducerea clubului n-au ştiut să-i împace pe Andrei Cristea şi Ionuţ Panţîru

Politehnica Iaşi a ratat posibilitatea de a exploata forma slabă a CFR Cluj, ieşenii cedând vineri, în cartierul clujean Gruia, cu 0-1. Deşi nici faza defensivă nu a funcţionat la cotele aşteptate, principala problemă în jocul moldovenilor a fost atacul. Cu toate că a dominat des, în multe momente din actul secund cu autoritate, Poli nu a reuşit să creeze cu adevărat pericol la poarta lui Arlauskis, care a avut o singură intervenţie, lejeră. Foarte multe voci, inclusiv analişti TV, au pus apatia ofensivă a moldovenilor pe seama absenţei lui Andrei Cristea. Acesta a fost exclus din lot de antrenorul Flavius Stoican ca urmare a unui conflict pe care golgeterul echipei l-a avut la un antrenament mai vechi cu Ionuţ Panţîru, jucătorul under 21 plătind şi el la fel.

În condiţiile în care capii clubului şi „cocoşii” au spus că a fost un incident minor, rezolvat imediat, hotărârea antrenorului pare a fi pripită, mai ales dacă ţinem cont de cum a curs meciul. În vestiar ori la antrenamente, la orice echipă există destule momente tensionate, care pot fi rezolvate diplomatic, pentru ca randamentul ansamblului să nu sufere. Stoican a demonstrat însă şi în trecut că nu are tactul pe care-l au alţi tehnicieni, unul din exemple fiind cel pe care-l consideră mentor, Mircea Lucescu. Dacă antrenorul Iaşului nu a fost în stare să vorbească pe limba lui Mihalache, pe care l-a exclus din echipă mai tot turul sezonului trecut,  Mircea Lucescu, un tehnician sever, a ştiut când trebuie să închidă ochii, pentru a scoate maximum din jucători cu adevărat problemă, aşa cum au fost, de pildă, Lupu sau Sergen.

Dacă însă declaraţiile ascund realitatea şi incidentul dintre Cristea şi Panţîru a fost grav, iar decizia de excludere era inevitabilă, atunci vinovaţii sunt mai mulţi. În primul rând – Cristea, care, la experienţa şi valoarea lui, fotbalistică şi umană, e obligat, să nu-şi umbrească, la final de carieră imaginea pentru care a trudit tot timpul. Apoi, Panţîru, care ar trebui să nu uite că respectul  faţă de jucătorii de valoare este cheia de boltă ale oricărui vestiar. Nu numai fotbaliştii au greşit într-o astfel de ipoteză. Şi Stoican, şi şefii clubului, au rămas corigenţi la comunicare. A nu anunţa şi motiva o astfel de măsură  nici la conferinţa de presă din ziua plecării spre Cluj este o eroare mare, care l-a vulnerabilizat pe antrenor. Dacă şeful băncii tehnice nu ştie să limpezească un caz important, era obligaţia conducerii să intervină şi să aducă lămuririle necesare. Conducătorii Politehnicii au confirmat însă că nu ştiu să gestioneze situaţiile delicate, situaţii care i-au aruncat recent chiar în ridicol.

Un alt aspect care merită analizat în urma deciziei luate împotriva lui Cristea şi Panţîru este legat de modul în care sunt judecate abaterile disciplinare la Poli. De pildă, cele trei eliminări ale lui Flavius Stoican din sezonul trecut, eliminări gratuite, care au afectat echipa, nu au fost urmate de nicio penalizare din partea clubului. Apoi, deşi anul trecut s-a anunţat că la următoarea eliminare va fi exclus din lot, Ionuţ Cioinac nu a fost sancţionat pentru cartonaşul roşu din acest sezon, de la Călăraşi, fotbalistul dându-şi în petec şi la finalul meciului contra CFR. Nu în ultimul rând, într-un caz extrem de grav, acuzele de furt apărute la adresa lui Ştefan Târnovanu, la lotul naţional de juniori, clubul a pus batista pe ţambal.  Atunci când proverbul „Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă” apare la un club, în timp pot apărea probleme uriaşe!

 

Poli-catalog

 

Rusu (5,5) – două intervenţii bune, ezitări la lovirea balonului.

Rus (4,5) – vremurile în care era un fundaş dreapta de calitate au apus.

Mihalache (4,5) – s-a simţit că a lipsit mult; Mureşan a înscris de lângă el.

Cioinac (4) – depăşit aerian, la faza golului; a avut un nou derapaj, verbal, la final, motiv pentru care a fost depunctat.

Sin (6) – cel mai bun jucător ieşean.

Sanoh (4) – un şut bunişor, în minutul 8 şi cam atât.

Qaka (5) – campion la „floricele”, nu şi la eficienţă.

Flores (5) – multe pase verticale, puţine la ţintă.

Petre (4,5) – puţine momente în care a arătat că nu joacă doar pentru că Stoican e prieten cu tatăl lui.

Enoh (4) – zbateri în zadar.

Bekui (4) – nimic notabil.

Platini (5,5) – a adus un plus de viteză.

Aguinaldo (4) – doar puţină prospeţime.

Bădic a intrat în minutul 82.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii