Un consilier judeţean propune ca în Iaşi să fie înfiinţat un muzeu al comunismului

sâmbătă, 22 august 2020, 12:19
2 MIN
 Un consilier judeţean propune ca în Iaşi să fie înfiinţat un muzeu al comunismului

Consilierul judeţean Marian Uscatu propune ca în Iaşi să fie înfiinţat un muzeu al comunismului. În acest sens, el susţine că o idée bună este să fie achiziţionată Casa Dimitrie Ghika (sau Casa Roset) din Copou, und ear fi funcţionat la un moment dat sediul securităţii. El nu detaliază şi din ce fonduri se poate face achiziţia şi nici cine este actualul proprietar.

“Au trecut trei decenii de la Revoluţia din decembrie 1989, eveniment care a dus (cel puţin în mod oficial) la căderea comunismului în România. Este important să nu uităm ororile şi greutăţile prin care noi, părinţii şi bunicii noştri am trecut. Este poate mai important şi ca generaţiile viitoare să le afle.

Din acest motiv propun înfiinţarea în Iaşi a unui Muzeu/Memorial al Comunismului. Este necesar să avem un astfel de loc, dedicat memoriei, curajului şi libertăţii de expresie şi de credinţă.

Consider că ar fi o idee bună achiziţionarea Casei Dimitrie Ghika (sau Casa Roset), situată pe bulevardul Copou, nr. 3, ştiut fiind faptul că acolo, în primii ani ai terorii comuniste, a fost sediul Securităţii, iar la subsolul acesteia au fost torturaţi şi chiar ucişi mulţi din opozanţii regimului. Parterul şi etajul ar putea deveni spaţiu expoziţional, iar subsolul ar putea fi amenajat după modelul celulelor de la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.

Un alt argument este faptul că respectiva clădire are o mare importanţă istorică. Construită în 1831 (pe locul unei case a vistiernicului Iordache Roset-Rosnovanu construită în 1816), ea a fost iniţial reşedinţa uneia dintre cele mai mari familii boiereşti din Iaşi. La începutul secolului al XX-lea a funcţionat ca bancă şi magazin de piane. Între 1916-1918, atunci când oraşul Iaşi a devenit Capitală de Război, casa a găzduit unele şedinţe ale Guvernului României. Odată cu venirea regimului comunist la putere în 1947, a fost transformată în sediu al Securităţii.

Aşadar, prin acest demers am crea un muzeu al comunismului şi, totodată, am salva un monument istoric. P. S. Zilele următoare voi depune o solicitare în acest sens către Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi. Sper ca măcar pentru un astfel de proiect cele două instituţii să colaboreze”, scrie pe Facebook, consilierul judeţan Marian Uscatu.

 

Comentarii