Un copil de 14 ani a devenit infractor sub îndrumarea bunicii. Un caz care i-a impresionat pe judecători

vineri, 10 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Un copil de 14 ani a devenit infractor sub îndrumarea bunicii. Un caz care i-a impresionat pe judecători

Un puști a devenit infractor sub îndrumarea bunicii. Este concluzia pe care au tras-o judecătorii din referatul întocmit de Serviciul de Probațiune în cazul unei tâlhării a cărei victimă a fost o fetiță de 8 ani.

Faptul s-a petrecut în noiembrie 2020, când Ana P. își scosese fiica la joacă, în parcul Ciurchi. Fetița se juca în tobogan, când a rămas blocată în spirala acestuia, întrucât băiatul din fața ei s-a oprit din alunecare. A simțit o mână care îi apăsa pe urechi, iar imediat și-a dat seama că i-au dispărut cerceii. A alergat spre mama sa pentru a o anunța. Aceasta a reușit să-l prindă pe băiatul care se aflase în fața fetiței, cerându-i cerceii. Băiatul de 14 anii-a explicat însă că nu el îi luase, ci un altul, care fugise spre Metalurgie.

A doua zi, Olivis A. s-a prezentat la sediul Secției 4 Poliție și a predat perechea de cercei. Cu această ocazie, a declarat că la domiciliul său venise un tânăr necunoscut care îi înmânase cerceii și îi spusese să-i predea poliției. Cercetările au arătat însă că „binevoitorul” era chiar autorul faptei, chiar dacă încercase să dea vina pe altcineva.

Întrucât avea deja împlinită vârsta de 14 ani, băiatul a fost supus unei expertize psihiatrice care i-a pus diagnosticul de „tulburare de comportament socialiată, dezvoltare dizarmonică de tip impulsiv-exploziv”, fără ca acest lucru să-i afecteze discernământul sau conștientizarea consecințelor faptei. Consilierii Serviciului de Probațiune au apreciat că băiatul are șanse reduse de integrare în societate atât din cauza atitutinii iresponsabile și mentalității antisociale, cât și în corelație cu mediul familial nociv. Provenea dintr-o familie destrămată, din care mama plecase. Tatăl este arestat preventiv în prezent, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri, deținerea de materiale pornografice cu minori și sprijinirea cu intenție a săvârșirii unui act sexual cu un minor. Fratele lui Olivis A. se află după gratii pentru viol. „Inculpatul locuieşte în condiţii sărăcăcioase, la aceeaşi adresă fiind înregistrate aproximativ 30 de persoane, respectiv unchi ai minorului împreună cu familiile acestora. Astfel cum a reieşit din referat, activităţile membrilor familiei sunt preponderent preocupări infracţionale, desfăşurate atât în ţară, cât şi în străinătate. Întreg mediul familial este promiscuu, dominat de conflicte şi comportamente deviante, cum sunt consumul de droguri, consumul de alcool şi proxenetismul”, au reținut judecătorii.

În lipsa unor preocupări firești, Olivis A. și verii săi se orientaseră spre activități ilicite, favorizate și de conduita permisivă a bunicii. „Ba mai mult, se suspectează de către autorități că aceasta reprezintă filonul conduitei infracționale, fiind cea care, prin atitudinea ei, și-a încurajat copiii să se orienteze spre modalități facile de procurare de resurse financiare”, au precizat magistrații Judecătoriei.

Dacă procurorii au propus internarea băiatului într-un centru educativ, judecătorii au considerat că i se mai poate acorda o șansă. În privința lui s-a dispus doar măsura asistării zilnice pe o durată de 6 luni, sub coordonarea Serviciului de Probațiune. Sentința a fost contestată de procurori, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel. Această instanță urmează să reanalizeze dosarul la jumătatea lunii viitoare.

Comentarii