Un cunoscut spital ieşean, cu 18 clădiri, urmează a fi retrocedat. Decizia finală se va lua mâine

miercuri, 22 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Un cunoscut spital ieşean, cu 18 clădiri, urmează a fi retrocedat. Decizia finală se va lua mâine

CJ şi-a făcut temele pentru retrocedarea Spitalului Elena Doamna. În proprietatea administraţiei judeţului rămâne o singură clădire şi o cale de acces.

 

Consilierii judeţeni se vor pronunţa joi asupra retrocedării complexului medical „Elena Doamna”, situat pe strada cu acelaşi nume. De altfel, situaţia spitalului era cunoscută încă din mandatul trecut de la CJ. Pe scurt, Fundaţia Caritatea, care reprezintă foştii proprietari ai aşezământului, a obţinut în instanţă retrocedarea fostului Spital Israelit – cum se numea unitatea medicală până în 1939, apoi Spitalul nr. 3 până la naţionalizarea ei din 1948 – mai precis a terenului şi a 18 construcţii aflate acolo. O clădire ridicată înainte de 1990 rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean, iar reprezentanţii fundaţiei au acceptat faptul că imobilul trebuie să aibă o cale de acces.

Prin urmare, aleşii judeţului vor decide în şedinţa ordinară a lunii februarie asupra dezmembrării terenului unde se află maternitatea „Elena Doamna”. Astfel, suprafaţa de 8.517 mp (construită şi neconstruită) se împarte în una de 8.220 mp (cu 18 clădiri pe amplasament), una de 180 mp – unde funcţionează Centrul de planificare familială – şi una de 117 mp, calea de acces prevăzută pentru acest centru.

Cele mai vechi clădiri ale unităţii medicale datează din 1841. Ele sunt incluse în ultima Listă a Monumentelor Istorice.

La începutul anului 2020, managerul Gabriel Martinescu dădea asigurări, într-o conferinţă de presă alături de fostul preşedinte al CJ Maricel Popa, că spitalul va continua să funcţioneze. Eventual, a adăugat el, toţi cei peste 200 de angajaţi ai instituţiei ar urma să fie transferaţi la Spitalul Regional de Urgenţă.

Cititi si: Spitalul „Elena Doamna” e în stare critică: a fost retrocedat şi nu se mai pot face investiţii

Retrocedarea presupune că spitalul va continua să funcţioneze ca şi până acum de-a lungul unei perioade de 10 ani (în termeni de specialitate, „afectaţiune de interes public de sănătate”), perioadă care a început să curgă din vara anului 2022. Pe parcursul ei, CJ va plăti chirie proprietarului. Până în vara trecută, administraţia judeţului (în subordinea căreia funcţionează maternitatea) imagina chiar un plan de transformare a instituţiei într-o clinică de tratament al problemelor de infertilitate. 

Comentarii