Un discurs imaginar ratat

luni, 03 iunie 2019, 01:43
6 MIN

 

Politehnica a încheiat în genunchi sezonul de primăvară, în care a obţinut doar două victorii din nouă meciuri în Copou, una cu ajutorul arbitrilor. Principalul vinovat de parcursul dezastruos, antrenorul Flavius Stoican, a ratat posibilitatea de a pleca din Copou pe uşa din faţă

 

 

“Mor de ciudă că după ce m-a surclasat o echipă retrogradată, Chiajna, m-a bătut fără drept de apel, acasă, şi rivala din Moldova, venită în Copou fără toţi atacanţii. Încheiem astfel în genunchi un sezon în care am ratat toate obiectivele: cupele europene, play-off-ul, câştigarea play-out-ului şi locul IX. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru aceasta. Eu sunt principalul vinovat că Poli, deşi a avut un buget asemănător cu Mediaş şi Botoşani, a fost surclasată de aceste echipe şi nu a atins nicio ţintă sportivă. Mai mult, a ajuns la sapă de lemn şi va rămâne cu vestiarul aproape gol.

Totul a început în decembrie, când am organizat un banchet înaintea meciului cu Voluntari. Am făcut doar egal cu «lanterna» de atunci şi am ratat posibilitatea de a termina la un punct de play-off, un sezon de toamnă în care faţă de sezonul trecut am făcut o singură schimbare majoră în echipă, Jo – Flores. Am greşit apoi în iarnă când am preluat total frâiele clubului. Astfel, după ce am ratat campania de transferări de iarna trecută, când i-am adus pe Mihăescu, Zaharia, Gavrilă şi Sadik şi am dat greş şi în vară cu Petre, Gallego şi Rus, am rupt echipa prin cedările lui Cristea şi Flores, pe bani de nimic şi prin achiziţionarea unor jucători care nu au confirmat: Gardoş, Burlacu, Garros, Semedo, Teixeira, chiar Miño şi Nascimento. După aceste campanii, am dubii că sunt un bun manager, aşa cum susţineam, pentru că Fotbal Hebdo mi-a făcut lotul cu care anul trecut am reuşit calificarea în play-off. Recunosc, cu mare şansă! Am avut probleme şi ca antrenor. Am greşit tactica în meciurile cu CFR Cluj şi cu Hermannstadt şi am făcut apoi un play-out de coşmar, în care doar slăbiciunile echipelor din subsol m-au salvat de la o nouă retrogradare, după cea a lui Pandurii. Mă înfioară cifrele din acest an, când am avut putere deplină. Doar 35% puncte obţinute faţă de 44% în toamnă, o singură victorie corectă din nouă meciuri disputate acasă, deşi şapte au fost cu cele mai slabe echipe din campionat, 14 goluri marcate în 19 meciuri.

Îmi cer scuze jucătorilor pe care i-am dezavantajat pentru a-i promova pe finul Mihăescu, pe «ginerică» Burlacu, pe Petre, Gallego, Rus, Cioinac şi alţii. Le cer scuze tuturor celor pe care i-am jignit, îmi pare rău că am incitat la violenţă, am manelizat clubul din Capitala Culturii, am dat multe declaraţii deplasate, am târât Poli în scandaluri, am alungat lumea de pe stadion prin prestaţiile echipei. Regret enorm că nu am reuşit să-mi cer scuze faţă de naşul şi binefăcătorul meu, Ilie Balaci, care m-a acuzat de trădare şi că în loc să merg la înmormântarea lui am petrecut la ziua preşedintelui Ambrosie. După acel gest, nu mai am dreptul să dau lecţii de moralitate. Mi-a dat de gândit faptul că un profesor doctor m-a invitat să evoluez intelectual, că fac multe greşeli de exprimare. Voi învăţa din toate aceste erori, voi încerca să fiu un antrenor şi un om mai bun pe viitor, voi încerca să mă înconjor de oameni de calitate, să las la o parte orgoliul, ranchiuna, să scap de etichetele neonorabile care mi se pun.

Mulţumesc celor care m-au sprijinit chiar şi când nu meritam, mulţumesc Iaşului că mi-a dat şansa de a antrena o echipă de tradiţie, deşi cariera mea, dusă la Valea Copcii, Reşiţa, Târgovişte, Mioveni, Dinamo, Voluntari, Zimbru şi Pandurii, cuprindea aproape numai rateuri, iar precedecesorul meu, Neagoe, nu pierduse 15 meciuri consecutive când i-am luat locul. Din cei aproximativ 150 000 de euro câştigaţi aici voi dona o sumă simbolică angajaţilor care mi-au făcut favoruri. Lucrurile bune pe care le-am făcut în aceşti doi ani în care am stat la Poli vă las pe voi să le punctaţi!”

Acesta ar fi putut fi un discurs prin care Flavius Stoican ar fi plecat onorabil de la Politehnica, după înfrângerea de vineri, cu FC Botoşani. Aruncând vina eşecului total al sezonului în alte zări chiar şi la ultima conferinţă de presă, spunând iarăşi multe lucruri neadevărate, lăudându-se singur, lansând o declaraţie în care a spus, practic, ceea ce a gândit despre fotbalul ieşean “am vrut să fiu profesionist într-o mare de amatori”, antrenorul a ieşit pe uşa din dos. Păcat, mare păcat! Personal, încă mai sper că într-o bună zi se va trezi, va lăsa răutăţile la o parte” se va conecta cu realitatea şi îşi va pune în valoare calităţile pe care le are. Succes, domnule Flavius Stoican!

PS: Qaka, spre Craiova: Kamer Qaka s-a înţeles să evolueze în sezonul viitor la CS U Craiova. În urma tranzacţiei, Politehnica va scăpa de datoria de 150 000 de euro pe care o avea faţă de FCSB ca urmare a cedării fotbalistului în Copou, de vara trecută. În plus, clubul ieşean nu va mai trebuie să achite nici salariul uriaş pe care albanezul îl avea, 10 000 de euro lunar.

 

Poli-catalog

 

Rusu (4) – în nota echipei.

Gallego (3) – sezon încheiat în nota cu care a obişnuit; a pasat aiurea la faza care a generat golul doi.

Rus (2) – depăşit la primul gol, l-a accidentat inutil pe Târşa.

Chelaru (4) – nu a putut coordona o apărare şubredă.

Panţîru (4) – scos din ritm.

Qaka (4) – floricele inutile.

Teixeira (4) – în linia obişnuită.

Sanoh (4) – şters.

Petre (3) – rătăcit.

Zaharia (4) – nimic.

Garros (3) – la fel ca la Gallego, Rus, sau Petre rămâne un mister ce a văzut Stoican la el.

Pipoş (4), Enoh (4) şi Cristea (4) – intraţi într-un moment dificil al echipei, nu au adus nimic în plus.

 

Baraj Cluj- Hermannstadt

Dunărea Călăraşi a retrogradat în Liga a II-a

Formaţia Universitatea Cluj a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa Pandurii Târgu Jiu, în ultima etapă a Ligii a II-a.. Sâmbătă, golurile au fost marcate de Goga, în minutele 10 şi 58. În minutul 82, de la Pandurii a fost eliminat Cotolan. Petrolul Ploieşti, care lupta cu Universitatea Cluj pentru locul de baraj, a pierdut în ultima etapă, scor 2-3 cu Academica Clinceni. Ieri, pe un teren îmbibat cu apă, la Sibiu, echipa locală FC Hemannstadt a învins cu 2-1, după un final dramatic, pe Dunărea Călăraşi.Au marcat: Tsoumou (’86), Lendric (‘90^6), respectiv, Steliano Filip (’77). 

Tragerea la sorţi a barajului pentru Liga I, între FC Hermanstadt  şi “U” Cluj, va avea loc astăzi de la ora 13.00, la Casa Fotbalului. La tragerea la sorţi se va stabili ordinea de desfăşurare a celor două meciuri ale barajului (tur-retur). Cele două partide vor avea loc în datele de 8 şi 12 iunie.

 

Comentarii