Un elev din Iași, în lotul pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori

sâmbătă, 27 octombrie 2018, 01:57
2 MIN
 Un elev din Iași, în lotul pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori

Un elev ieşean, Matei Bogdan Pleşcan, s-a calificat la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori, în urma unei selecţii dificile ce a avut loc între 30 septembrie şi 13 octombrie la Bucureşti, la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu“. Acolo s-a pregătit lotul lărgit în vederea selectării lotului restrâns al României cu care să participe la etapa internaţională a Olimpiadei de Ştiinţă pentru Juniori, fiind 15 elevi participanţi, doi reprezentanţi ai judeţului Iaşi ce au fost premiaţi anterior la etapa naţională a aceleiaşi competiţii.

Astfel, din partea Iaşului au participat Matei Bogdan Pleşcan, ce a fost îndrumat de profesorii Adriana Preotu la biologie, Mariana Lăcătuşu la chimie şi Jean Rotaru la fizică, şi Robert Gheţiu, pregătiţi de profesorii Ioana Bohotineanu la biologie, Geanina Grigoraş la chimie şi Oana Păsărică la fizică. Ambii sunt elevi în clasa a IX-a la Colegiul Naţional din Iaşi.

La evenimentul de la Bucureşti, Matei Bogdan Pleşcan s-a distins ca fiind unul dintre primii şase la punctajele obţinute în urma unei selecţii riguroase, cali­ficându-se în lotul restrâns al României ce va participa la etapa internaţională de la Gabarone, Botswana, ce va avea loc în perioada 2 – 11 decembrie. Reprezentanţii ISJ Iaşi au transmis că rezultatele acestui elev sunt cu atât mai importante cu cât olimpiada la ştiinţe presupune probe cu grad foarte ridicat de complexitate la trei discipline, biologie, fizică şi chimie, având şi o probă teoretică, şi una practică.

„Succesul lui Matei Bogdan Pleşcan reconfirmă faptul că, împreună, în echipă, elevul pasionat, perseverent, curios şi profesorii dedicaţi pot atinge înalta performanţă într-un dialog superior, elevat, efervescent. Cadrele didactice care l-au îndrumat atent şi consecvent consideră că perseverenţa şi munca de calitate la toate cele trei discipline din aria acestui concurs de tip integrativ au fost răsplătite de această reuşită, remarcabilă şi onorantă pentru Colegiul Naţional şi pentru învăţământul ieşean, după un baraj cu probe complexe susţinute în trei zile consecutive“, au transmis într-un mesaj comun cei trei profesori care l-au îndrumat pe Matei.

Comentarii