Un ginecolog din Iași vrea să meargă la Suceava să le ajute pe femei să nască

vineri, 03 aprilie 2020, 01:58
2 MIN
 Un ginecolog din Iași vrea să meargă la Suceava să le ajute pe femei să nască

Monica Holicov, medic al Maternităţii „Cuza Vodă“ din Iaşi, a solicitat pe data de 30 martie să poată fi detaşată în această perioadă de criză la o unitate medicală din Suceava, pentru a putea ajuta pacientele de acolo. Dr. Holicov susţine că a primit în ultima perioadă mai multe solicitări de la femeile din zona Sucevei, speriate că nu au unde să nască şi că nu pot ajunge la Iaşi din cauza carantinei.

Medicul a depus cererea la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, împreună cu trei medici rezidenţi, însă nu a primit nici până acum un răspuns. „Mi-am depus cererea acum câteva zile în caz că va fi nevoie de mine, nu am primit încă niciun răspuns. Mi-e frică, dar ştiu că nu am să mor din cauza asta. Chiar dacă voi avea virusul, am să stau acasă, pot să fac o formă uşoară sau mai gravă“, a declarat dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă“.

Medicul spune că au existat colegi care i-au spus că dacă va pleca la Suceava riscă să se îmbolnăvească şi ulterior să nu mai poată intra în spital. „Eu sunt convinsă că am avut boala şi am dus-o pe picioare, se moare din cauza bolilor asociate, de suprainfecţie, nu de Covid. Noi intrăm în contact cu mulţi oameni, dar nu putem sta în casă. Este adevărat că persoanele la risc trebuie să fie protejate, dar nu înseamnă că noi nu trebuie să mai şi muncim. În câteva luni se va muri de foame, nu de altceva. Oamenii vor fi stresaţi de frica bolii şi de lipsa locului de muncă“, a mai susţinut medicul.

Reprezentanţii maternităţii unde dr. Holicov lucrează spun că dacă se va accepta detaşarea cerută, aceasta va fi pentru o perioadă determinată, putând să se întoarcă ulterior la maternitate. „Apreciem ceea ce vrea să facă dumneaei, adică să sprijine activitatea medicală de acolo. Normal că se poate întoarce respectând condiţiile impuse“, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“.

Solicitarea a fost transmisă de la Iaşi la Bucureşti, însă conform centralizărilor primite de DSP Iaşi, Spitalul Judeţean din Suceava nu a solicitat detaşarea unui medic cu această specialitate. Detaşarea în alt judeţ decât cel în care medicul îşi desfăşoară activitatea, „se realizează pe baza analizei situaţiei de la nivelul unităţilor sanitare“.

Conform DSP Iaşi, singura unitate medicală din Moldova care are nevoie de un medic ginecolog este Spitalul Municipal „Sf. Dr. Cosma şi Damian“ din Rădăuţi.

Comentarii