Un ieşean a obţinut cu ajutorul magistraţilor un act din primăria Miroslava

miercuri, 13 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Un ieşean a obţinut cu ajutorul magistraţilor un act din primăria Miroslava

Primăria comunei Miroslava a fost obligată de judecători să fie transparentă. Cererea unui cetăţean, privind accesul la raportul activităţii de audit intern a fost respinsă de primărie. Ieşeanul nu s-a lăsat şi s-a adresat instanţei, care a forţat primăria să respecte legea liberului acces la informaţiile de interes public.

C.H. îşi depusese cererea la sfârşitul lunii ianuarie, solicitând o copie după raportul privind activitatea de audit public intern pe anul precedent. După aproape trei săptămâni, a primit şi răspunsul. Negativ, întrucât primăria a apreciat că informaţiile cerute erau exceptate de la accesul liber al cetăţenilor. Cazul a ajuns în faţa magistraţilor Tribunalului, unde reprezentanţii primăriei şi-au reiterat poziţia, adăugând că reclamantul nu putea justifica vreun interes pentru consultarea documentului. C.H. nu locuia în Miroslava, ci în Iaşi, nu participase la vreun concurs organizat de primăria Miroslava, nu fusese angajat al instituţiei şi nici nu lucra la vreo instituţie cu atribuţii de control.

În soluţionarea cazului, magistraţii Judecătoriei au predat reprezentanţilor comunei Miroslava un adevărat curs de drept public. Ei au arătat în primul rând că prin „informaţie de interes public” se înţelege orice informaţie care priveşte activitatea unei instituţii publice sau care rezultă din activitatea acesteia. Cum auditul public intern analizează activitatea primăriei, care este instituţie publică, firesc şi raportul întocmit constituit o informaţie de interes public. În plus, angajaţii primăriei Miroslava păreau nici să nu fi înţeles exact ce li se cere. Li se ceruse raportul care privea activitatea proprie a auditorilor primăriei, nu raportul care privea activitatea întregii instituţii şi care are regim special. Judecătorii au ajuns la concluzia că funcţionarii primăriei confundaseră actele. „Faptul că informaţiile solicitate de reclamant sunt informaţii de interes public este dovedit prin faptul că pe site-ul Ministerului Finanţelor este publicat RAPORTUL privind activitatea de audit public intern din România pentru anul 2020, iar pe site-urile diferitelor entităţi publice, inclusiv autorităţi publice locale, sunt publicate rapoartele anuale ale activităţii de audit public intern (subliniem încă o dată că aceste rapoarte nu trebuie confundate cu rapoartele de audit)”, au precizat magistraţii.

Primăria comunei Miroslava a fost obligată să-i pună la dispoziţie lui C.H. raportul solicitat. Judecătorii au respins totuşi cererea acestuia de acordare a unor daune morale. Sentinţa a fost atacată de primărie, dosarul intrând în faza de apel.

Comentarii