Un istoric român va conferenţia la UMF despre relaţia dintre Nadia Comăneci şi Securitate

marți, 31 mai 2022, 19:07
2 MIN
 Un istoric român va conferenţia la UMF despre relaţia dintre Nadia Comăneci şi Securitate

Istoricul Stejărel Olaru va conferenţia la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi despre subiectul ultimei sale cărţi, „Nadia şi Securitatea”. 

Evenimentul va avea loc miercuri, 8 iunie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iaşi. Expert în istoria serviciilor de informaţii, Stejărel Olaru a explicat, într-un interviu, alegerea sa de a cerceta povestea Nadiei Comăneci aşa cum se desprinde din arhivele Securităţii, dar şi din mărturiile apropiaţilor marii gimnaste. 

„M-am oprit asupra ei din mai multe motive: pentru că o consider cel mai mare sportiv al României – sportiv, nu gimnastă. Şi având această imagine, cu performanţele de rigoare în spate, m-am gândit că este subiectul perfect pentru a aborda nu doar biografia ei, ca fir călăuzitor al cărţii – deci, naraţiunea principală – ci şi de a aborda subiecte mai puţin cunoscute de public şi la fel de puţin abordate în istoriografie, anume cât de adâncă a fost implicarea regimului comunist în domeniul sportiv şi în cel al gimnasticii feminine. Mi s-a părut o adevărată oportunitate subiectul, mai ales că sunt destule arhive care susţin o astfel de cercetare”, a explicat Stejărel Olaru.

Acesta este un istoric specializat în istoria serviciilor de informaţii. A fost consilier de stat pe probleme de securitate naţională la cancelaria prim-ministrului, director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, dar şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

În anii de după 1990, a lucrat ca jurnalist şi a scris mai multe cărţi cu informaţii desprinse din arhivele Securităţii de dinainte de momentul Revoluţiei. 

Comentarii