Un moldovean a fost fugărit de polițiști cu câinele de urmă, după ce ieșise din Prut încărcat cu țigări

vineri, 17 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Un moldovean a fost fugărit de polițiști cu câinele de urmă, după ce ieșise din Prut încărcat cu țigări

Un moldovean a fost fugărit de polițiști cu câinele de urmă, după ce ieșise din Prut încărcat cu țigări. A fost prins, ud și plin de noroi, după ce a căzut într-un pârâu, în apropiere de Podu Hagiului. Judecătorii moldoveni l-au condamnat pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Cei români, pentru contrabandă.

Faptele s-au petrecut în noaptea de 9/10 noiembrie 2017, la miezul nopții. În cursul zilei, Andrei Cristian mersese la Vichea, un cunoscut din satul moldovean Cotu Morii din raionul Hîncești. Acesta îi promisese 1.000 de lei moldovenești, echivalentul a aproximativ 230 lei la acea dată pentru a-l ajuta să treacă Prutul cu o încărcătură de țigări.

Când a ajuns la Vichea, acesta îl aștepta cu trei colete, conținând în total 1.845 pachete de țigări Plugarul. În timpul nopții, au trecut împreună râul de frontieră, agățați de o cameră pneumatică. Ieșiți pe malul românesc, au avut ghinionul de a da de farurile unei mașini a Poliției de Frontieră. Au aruncat coletele și au fugit spre satul Podul Hagiului din comuna Gorban. Fuseseră însă deja reperați grație aparaturii de vedere pe timp de noapte din dotarea autospecialei. Polițiștii au găsit cele trei colete cu țigări, începând și căutarea celor doi fugari cu ajutorul cîinelui de urmă. Aproape de ora 8.00 dimineața, l-au găsit pe Cristian în albia pârâului Moșnișoara. Căzuse acolo și stătuse ascuns, încercând să scape de polițiști.

Moldoveanul a fost trimis în judecată pentru trecerea ilegală a frontierei de stat și contrabandă. Magistrații Judecătoriei Răducăneni au renunțat să mai analizeze prima acuzație, întrucât Cristian fusese deja condamnat pentru aceasta de către Judecătoria Hîncești, la o amendă penală de 25.000 lei moldovenești, adică aproximativ 5.700 lei. Judecătoria moldoveană nu-l judecase însă și pentru contrabandă. Conform legislației Republicii Moldova, contrabanda este sancționată penal doar dacă prejudiciul depășește 100 de salarii medii pe economie. Legea românească nu stabilește însă o limită valorică, ceea ce a permis judecarea lui Cristian.

Magistrații au reținut forma agravantă a infracțiunii, întrucât moldoveanul nu acționase singur, dar și faptul că acesta își recunoscuse fapta și vârsta de doar 18 ani la data comiterii infracțiunii. Basarabeanul a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare, ca și la plata a 20.217 lei ca despăgubiri civile către Direcția Regională a Finanțelor Publice. Țigările și telefonul Samsung folosit de moldovean pentru comiterea infracțiunii au fost confiscate. Sentința nu este definitivă. În urma contestației depuse de Cristian, dosarul a fost preluat de Curtea de Apel. Această instanță va reanaliza cazul peste o lună. 

 

Comentarii