Un paznic prea zelos. Va ajunge la puşcărie pentru că a fost excesiv de prudent

joi, 11 august 2022, 20:11
3 MIN
 Un paznic prea zelos. Va ajunge la puşcărie pentru că a fost excesiv de prudent

Un paznic zelos va ajunge în puşcărie după ce aproape a omorât un om în bătaie. În primă instanţă, paznicul primise o pedeapsă cu suspendare, dar magistraţii Curţii de Apel au apreciat că ar fi mult prea blândă. Victima nu făcuse altceva decât să-i strige paznicului să deschidă poarta.

 

„Gravitatea leziunilor, lovirea persoanei vătămate în mod repetat chiar şi când era căzută la pământ şi actele de violenţă nu mai aveau vreo justificare, fără ca persoana vătămată să fi agresat în vreun fel pe inculpat sunt împrejurări care prefigurează că inculpatul a acţionat în mod necontrolat, extrem de agresiv, lovind fără să îi pese de posibilitatea producerii decesului persoanei vătămate, rezultat faţă de care a acţionat cu indiferenţă”, au concluzionat judecătorii.

Incidentul s-a petrecut pe 9 noiembrie 2019, când F.G. s-a întâlnit într-un bar din Prisăcani cu fratele unui fermier din zonă. Acesta l-a rugat să meargă cu el la fermă pentru a lua un cal pe care trebuia să-l dea altui sătean, prezent şi el. Seara târziu, cei trei au ajuns cu căruţa la fermă. Fratele fermierului şi însoţitorul său au coborât din căruţă şi l-au strigat pe paznic, Mihai Măirean, să le deschide poarta. F.G. a dus căruţa în dreptul unei alte porţi, aşteptând să vină paznicul cu calul. Abia ce a întors căruţa în faţa porţii însă, din curtea fermei a ieşit Măirean, cu un par în mână, întrebându-l ce caută acolo. Speriat de apariţie, F.G. nu a răspuns, ci a dat să fugă, dar s-a împiedicat şi a căzut. Măirean a profitat de ocazie şi a început să-l lovească pe F.G. cu parul, până când acesta a reuşit să se urce în căruţă. O nouă lovitură de par a lovit lada căruţei, iar calul s-a speriat şi a pornit în galop spre sat. Cei doi însoţitori ai lui F.G. s-au uitat la întreaga scenă fără a interveni în vreun fel. A doua zi, F.G. a fost dus de un consătean la dispensar, iar de acolo a fost trimis imediat la Iaşi, unde a ajuns în şoc hemoragic, fiind operat de urgenţă.

Mihai Măirean a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor, dar magistraţii Tribunalului au decis schimbarea încadrării juridice, apreciind că inculpatul nu urmărise să-şi ucidă victima. Ca urmare, Măirean a fost condamnat pentru vătămare corporală, la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare, ca şi la plata a 8.000 de euro ca daune morale şi a cheltuielilor de spitalizare în sumă de 13.600 lei.

Atât inculpatul, cât şi procurorii au declarat apel împotriva sentinţei. Măirean a cerut schimbarea încadrării juridice în lovire sau alte violenţe, pentru care pedeapsa poate fi o simplă amendă penală, ca şi acordarea de circumstanţe atenuante. Pe parcursul procesului, apărarea a solicitat chiar achitarea lui Măirean, argumentând că leziunile care îi puseseră viaţa în pericol lui F.G. fuseseră provocate de căderea acestuia, nu de loviturile de par. De cealaltă parte, procurorii au insistat pe încadrarea iniţială, de tentativă la omor, cerând o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie. Magistraţii Curţii de Apel au respins apelul lui Măirean, apreciindu-l ca nefondat. „Violenţa cu care a acţionat inculpatul doar pentru că persoana vătămată se afla la poarta fermei şi solicita să deschidă porţile este nejustificată şi mult disproporţionată cu o eventuală stare de temere care, în lipsa oricărui act provocator din partea persoanei vătămate, respectiv lipsa unui act de violenţă sau o actiune ilicită gravă, nu poate atrage nici măcar scuza provocării”, au precizat judecătorii. Aceştia au adăugat că, chiar luând în considerare argumentul apărării, F.G. căzuse pentru că fusese lovit cu parul, deci factorul decisiv fusese tot comportamentul lui Măirean. Acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.

Comentarii