Un şofer a aflat de pe Facebook că era să omoare un pieton. Ce a păţit după ce s-a dus la Poliţie?

miercuri, 25 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Un şofer a aflat de pe Facebook că era să omoare un pieton. Ce a păţit după ce s-a dus la Poliţie?

O ieşeancă a trecut pe lângă moarte, pe când traversa liniştită spre Moldomobila. A văzut maşina apropiindu-se, şoferul nemanifestând nicio intenţie de a opri, dar nu a reuşit să se ferească. După accident, maşina şi-a continuat drumul, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Femeia a avut zile. Şoferul a fost condamnat cu suspendare.

 

Accidentul a cărui victimă a fost Maria P. s-a petrecut în 2018, chiar în seara de Crăciun. Însoţită de cumnatul său, femeia de 73 de ani traversa strada Bucium, dinspre magazinul Kosarom spre Moldomobila. Pe la jumătatea trecerii, cumnatul său a văzut un autoturism Volkswagen Golf apropiindu-se şi care se îndrepta spre Baza 3. Şoferul nu dădea niciun semn că ar fi vrut să încetinească, aşa că bărbatul a fugit spre Moldomobila, pentru a se proteja. Maria P. a rămas în urmă, fiind lovită de maşină. Şoferul nu a oprit, ci şi-a continuat drumul.

Septuagenara a fost transportată la Spitalul Militar, suferind mai multe fracturi ale coastelor şi bazinului, ca şi a claviculei dreapta. A avut nevoie de patru luni de îngrijiri medicale, fiind imobilizată mult timp la pat, iar apoi deplasându-se în cârje.

Poliţiştii nu au trebuit să-l caute pe şofer. Acesta s-a prezentat singur la Poliţia Rutieră după aproximativ o jumătate de oră. A explicat că intrase pe strada Bucium cu o viteză redusă, de 20-30 km/h, impusă de condiţiile meteo. Era lapoviţă, vizibilitatea redusă, iar iluminatul public, slab. Observase două persoane pe trecerea de pietoni în ultima clipă. Frânase şi virase stânga, ocolindu-le şi intrând pe celălalt sens de circulaţie. Nu observase să fi lovit pe cineva. Ajunsese acasă şi aflase de producerea accidentului pe Facebook. Şi-ar fi dat seama că putea fi chiar el autorul, aşa că venise la poliţie.

Povestea prezentată de Valentin Băgeag nu a fost crezută de magistraţii Judecătoriei, care au analizat dosarul de vătămare corporală din culpă în primă instanţă. În urma impactului, căzuse grila dreaptă a proiectorului, ceea ce trebuia să fi produs un zgomot. Chiar dacă Băgeag nu auzise nimic şi nici măcar nu simţise că a acroşat pe cineva, ar fi trebuit să oprească pentru a se asigura că nu este nicio problemă. Afirmaţia că aflase de accident pe Facebook a fost contrazisă de pasagera din autoturism, care a spus că fuseseră sunaţi de un prieten, poliţist care îi sfătuise să se prezinte imediat pentru a da explicaţii. „Coroborând toate aceste probe, instanţa reţine că nu poate primi susţinerile inculpatului potrivit cărora nu a cunoscut că a accidentat persoana vătămată. Fiind audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul a avut o atitudine procesuală parţial sinceră, precizând că recunoaşte şi regretă săvarşirea faptelor”, au apreciat judecătorii.

Băgeag a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Judecătorii au luat în considerare lipsa antecedentelor penale, ca şi timpul scurs de la producerea accidentului, interval în care şoferul nu mai provocase niciun accident. Maria P. ar urma să beneficieze de despăgubiri materiale în sumă de 10.000 de lei şi daune morale de 25.000 euro. Acesta vor trebui însă plătite de City Insurance SA, societate aflată în faliment. Asigurătorul a contestat de altfel sentinţa, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii