Un şofer beat a speriat participanţii la trafic, pe Copou: au sunat la 112 şi l-au urmărit până acasă

marți, 31 mai 2022, 01:50
2 MIN
 Un şofer beat a speriat participanţii la trafic, pe Copou: au sunat la 112 şi l-au urmărit până acasă

Beat cleşte, un şofer a ieşit pe Copou pentru a-şi lua pâine şi ţigări. A acroşat o bordură şi un Ford parcat, în timp ce trecătorii sunau la Poliţie pentru a anunţa haosul de pe stradă. Poliţiştii au ajuns la el odată cu băiatul care aducea pizza.

Cercetările poliţiştilor au stabilit că pe 21 decembrie 2019, în jurul orei 19.45, Mihai Stoian se afla la volanul unui autoturism Skoda, pe strada General Berthelot. La intersecţia cu bulevardul Carol I, a virat spre dreapta, ocazie cu care a acroşat bordura.

Şi-a continuat drumul până în dreptul chioşcului de lângă sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Traseul sinuos al Skodei a fost observat de un alt şofer, care a parcat în apropiere şi a sunat la 112. L-a văzut pe Stoian coborând şi chinuindu-se să-şi menţină echilibrul în timp ce se ducea spre chioşc.

L-a interpelat, sugerându-i să ia un taxi, dar fără succes. Stoian şi-a cumpărat ţigări, pâine şi apă, iar apoi s-a urcat iar la volan. Celălalt şofer a sunat iar la 112 şi a plecat în urmărirea Skodei.

Aceasta a mers mai departe spre strada Lascăr Catargi, de unde a cotit pe Theodor Pallady şi, înainte de a se îndrepta spre strada Ralet, a acroşat un Ford parcat pe stânga drumului. Stoian şi-a parcat maşina în faţa casei şi a intrat. La scurt timp, a auzit bătăi în uşă. Ajunsese şi poliţia, odată cu băiatul care livra pizza.

În cursul urmăririi penale, Stoian a spus că băuse acasă, în intervalul 13.00-14.00, patru doze de bere, după care a dormit timp de două ore. Când se urcase la volan se simţea odihnit şi lucid. Nu-şi aducea aminte să fi acroşat bordura şi nici să fi fost interpelat de cineva cât timp şi-a făcut cumpărăturile.

A explicat acroşarea Fordului prin faptul că îi explodase cauciucul din dreapta-faţă din cauza unei gropi. Băuse acasă încă 200-250 ml de whisky, după care auzise bătăile în uşă. Whisky-ul băut după ce se întorsese acasă şi nu berea ar fi fost explicaţia pentru alcoolemia de 2,34‰ stabilită de medici.

Pe parcursul procesului, o bună parte a dezbaterilor a fost consacrată stabilirii cu certitudine a alcoolemiei în momentul accidentului. S-a stabilit totuşi că cei doi litri de bere băuţi după-amiază ar fi fost suficienţi pentru ca la 19.45 şoferul să se afle sub influenţa alcoolului.

Magistraţii Judecătoriei au luat în calcul faptul că Stoian nu avea antecedente penale, condamnându-l la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Şoferul a contestat sentinţa, Curtea de Apel urmând să reanalizeze dosarul în septembrie. 

Comentarii